EU určila Johnsonovi lhůtu do dnešní půlnoci

15. 10. 2019

čas čtení 2 minuty

Irský premiér: Neshody mezi oběma stranami jsou "stále ještě dost velké", zejména, co se týče otázky celních opatření. 


Aktualizace: Boris Johnson znovu ustoupil a přijímá celní hranici v Irském moři. Toto ustanovení odmítla Theresa Mayová jako "dohodu, kterou žádný britský premiér nemůže přijmout", protože by to "znamenalo rozpad Spojeného království". Boris Johnson však bude muset na svou stranu získat severoirské unionistické fundamentalisty ze strany DUP a brexitové extremisty v Konzervativní straně. Snaží se dohodnout, že Severní Irsko legálně zůstane součástí britského celního území. Johnson se bude moci vychloubat,  že "celé Spojené královsví odešlo z EU". Paříž a Berlín chtějí návrh dohody "velmi podrobně zkoumat". ZDE  

* * * 

Vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier určil Borisi Johnsonovi lhůtu do úterní půlnoci, do níž musí Johnson přijmout požadavky EU a souhlasit s hranicí v Irském moři, mezi irským ostrovem a hlavním britským ostrovem, jinak nedojde k dohodě. 

Barnier sdělil britské vládě, že odrazovým můstkem pro vyjednávání musí být tzv. severoirská podmínka, v jejímž rámci by Severní Irsko zůstalo v jednotném evropském trhu pro zboží. Hranice by musela probíhat Irským mořem mezi irským ostrovem a hlavním britským ostrovem. Tuto podmínku odmítla Theresa Mayová.

Evropská unie odmítla Johnsonův návrh duálního systému celní kontroly v severoirských přístavech a na severoirských letištích, podle něhož se mělo jinak proclívat zboží podle toho, zda je určené pro Severní Irsko či pro Irskou republikui. Barnier požaduje, aby Johnson přijal řešení podobné severoirské podmínce. Jedná se o tom, že by Severní Irsko bylo de jure součástí britského celního území, ale de facto by bylo v Evropské unii. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 


0
Vytisknout
7455

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2019