Španělsko odsoudilo katalánské separatisty k dlouhým vězeňským trestům

14. 10. 2019

čas čtení 2 minuty
Foto: Demonstrace proti odsouzení katalánských politiků k dlouhým vězeňským trestům

Skotská premiérka Nicola Sturgeon:
Tito politikové byli odsouzeni za to, že usilovali o právo pro občany Katalánska pokojně rozhodnout o své budoucnosti. Každý politický systém, který vede k takto děsivému výsledku, vyžaduje naléhavou změnu. Myslím na ně, vyjadřuji s nimi a s jejich rodinami solidaritu.




Devět vedoucích katalánských politiků nebylo sice odsouzeno za organizaci "násilné vzpoury" během jejich úsilí před dvěma lety o nezávislost Katalánska, avšak byli odsouzeni k dlouhým vězeňským trestům za "protistátní vzbouření" a za "zneužívání veřejných finančních prostředků".

 



Bývalý katalánský viceprezident Oriol Junqueras byl odsouzen na 13let do vězení, bývalý katalánský ministr zahraničí Raül Romeva, bývalý mluvčí regionální vlády Jordi Turull a bývalý ministr práce Dolors Bassa na 12 let do vězení.

Carme Forcadell, bývalý předseda katalánského parlamentu, byl odsouzen na 11 a půl roku do vězení a bývalý katalánský ministr vnitra Joaquim Forn a bývalý teritoriální ministr Josef Rull na 10 a půl roku do vězení.

Dva vlivní lidoví aktivisté za nezávislost Katalánska Jordi Cuixart a  Jordi Sànchez dostali za "protistátní vzbouření" devítiletý vězeňský trest.

Pondělní rozsudek zveřejnilo sedm soudců španělského Nejvyššího soudu a je vyvrcholením čtyři měsíce trvajícího protestu, při němž vystoupilo 422 svědků.

Odsouzení se odvolají k Evropskému soudu pro lidská práva.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7338

Diskuse

Obsah vydání | 17. 10. 2019