"Jestliže 70 let ničíme zemědělskou půdu jedy, zabijeme samozřejmě všechno"

4. 10. 2019

čas čtení 1 minuta


Obrovským varováním i pro Českou republiku je v pátek zveřejněná britská zpráva State of Nature (Stav přírody), podle níž je v Británii ohrožena vyhlazením čtvrtina savců a téměř polovina ptactva. Vinou je intenzivní zemědělství, používání pestícidů a dalších chemických látek, ničení přírody hnojivy a umělou hmotu, ničením habitatů pro stavbu domů, globální oteplování a invazivní cizí biologické a rostlinné druhy.




Od roku 1970 poklesla populace nejvýznamnějších zvířat divoce žijících v Británii v průměru o 60 procent. Analýza State of Nature také zjistila, že oblasti obývané oficiálně dezignovanými "prioritními biologickými druhy" se zmenšily o 27 procent. Nejohroženější jsou ježci, zající a netopýři, mnoho ptáků a hmyzu, včetně motýlů.

41 procent přírodních druhů se vyskytuje méně často, jen 26 procent přírodních druhů se vyskytuje nyní častěji než dříve.

Každý sedmý botanický a biologický druh je ohrožen vyhlazením. 133 zvířecích a rostlinných druhů už od roku 1550 zmizelo.

Britské ztráty mají obdobu v globální likvidaci rostlinných a přírodních druhů, ohledně níž vědci varují, že jde o šesté masové vyhlasování přírodních druhů, které nyní ohrožuje přirozené systémy podporující život na této planetě, na nichž lidstvo závisí, protože, pro ně produkují vzduch, vodu a potraviny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6997

Diskuse

Obsah vydání | 8. 10. 2019