Brexit a volby by nevyřešily upadající veřejné finance

30. 9. 2019

čas čtení 2 minuty
Neutrálové a fanatici sdílejí přesvědčení, že provedení brexitu ukončí současný chaos, píše Chris Johns. Uzavření věci je příliš často používané slovo, ale často k němu sahají ti, kdo jsou brexitem buď znuděni, vyděšeni nebo rozhněváni. Dokonce i někteří z příznivců setrvání v EU si nyní myslí, že brzké a vyjednané vystoupení je jediná cesta dál. Toto přesvědčení je nebezpečným klamem.


Při všem pochopitelném hněvu kvůli jazyku použitém tento týden Borisem Johnsonem je jeho strategie logická. Pokud dokáže získat značnou část elektorátu Nigela Farage, přiblížil by se magickým 35 %, která by mu patrně v blížících se volbách zajistila většinu.

Nic není jisté, hodně záleží na taktickém hlasování. Ale vítězství ve volbách je jediným cílem: Cílem, jenž vyžaduje apel na všechny brexitové voliče. Taktika kterou sledujeme, jazyk a chování, které tolik přihlížejících šokuje, jsou vedeny jen a jen potřebou získat oněch potřebných 35 %.

Johnsonova strategie má dobrou šanci uspět. Zaznamenal sedm po sobě následujících porážek v Dolní sněmovně a byl zasažen rozsudkem nejvyššího soudu ohledně nezákonného chování.

Nicméně v průzkumech veřejného mínění vede. Můžeme se jen dohadovat, jak by vypadalo pět let s Johnsonem. Volební úspěch založený na taktice v Trumpově stylu je sotva slučitelný s politickou a sociální harmonií.

Brexit bude buď tvrdý, měkký nebo žádný. Dokonce i příznivci nejtvrdšího brexitu připouštějí ekonomické škody, pokud ne katastrofu, jíž se mnozí z nás obávají. Čistě finanční důsledky budou špatné nebo hrozné, částečně v závislosti na tom, jak budou pokračovat obchodní jednání mezi EU a Británií.

Sociální a politické škody, které již lze vidět dnes, budou dlouhodobé. Zlověstné postavy nyní naznačují, že na pořadu dne je násilí, pokud by byl brexit zrušen nebo třeba jen odložen.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7982

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2019