Itálie se snaží vyhnout evropské izolaci

21. 6. 2019

čas čtení 1 minuta
Italské vládní strany jsou v Bruselu marginální silou, píše Silvia Sciorilliová Borrelliová. Právě ve chvíli, kdy by se jim hodili přátelé na vysokých pozicích, mají problém najít v Bruselu spojence.


Zatímco populistická vláda bojuje s Evropskou komisí kvůli porušení předpisů EU pro veřejné výdaje, vládní strany vedou nerovný boj o vliv v hlavním městě evropského bloku.

Ani ultrapravicová Liga, ani antiestablishmentové Hnutí pěti hvězd nepatří k hlavním evropským stranickým rodinám, což je nutí k budování alternativních aliancí. Až dosud však toto úsilí mnoho nepřineslo.

Mezitím Itálii hrozí, že nezíská žádnou vrcholnou pozici v EU - což představuje vážný neúspěch. Nyní drží tři z nejvlivnějších postů, s Federicou Mogheriniovou na pozici šéfky zahraniční a bezpečnostní politiky, Antoniem Tajanim v čele Evropského parlamentu a Mariem Draghim v čele Evropské centrální banky.

A vláda riskuje ještě další izolaci, pokud nominuje uchazeče o post evropského komisaře nepřijatelného pro bruselský mainstream, který může být odmítnut EU, nebo se zaseknout kvůli malému vlivu.

Je nepravděpodobné, že by Brusel poskytl Římu vliv na ekonomické záležitosti.

Nic z toho nezabránilo Matteu Salvinimu, ultrapravicovému vicepremiérovi, aby trval na tom, že Itálie získá v Bruselu větší vliv, a aby tvrdil, že jeho nacionalistická fronta představuje směr, jímž se v budoucnu vydá evropská politika.

Salviniho Liga získala v evropských volbách pohodlné vítězství a 28 křesel. Ale jeho nacionalistická aliance v Evropském parlamentu nazvaná Identita a demokracie (ID) si připsala pouze 73 z 751 křesel, na páté pozici za Zelenými, a jeho pokusy spojit v Evropském parlamentu euroskeptiky dosud vycházejí naprázdno.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6638

Diskuse

Obsah vydání | 25. 6. 2019