Německá skupina Rammstein vyvolala rozhořčením videem z koncentračního tábora

29. 3. 2019

čas čtení 1 minuta
Video propagující píseň skupiny Rammstein ukazuje členy kapely oblečené v mundúrech vězňů koncentračního tábora se smyčkami kolem krků. Propagační klip vyvolal ostrou kritiku židovských organizací a politiků.


V krátkém videu, které skupina publikovala na Twitteru a YouTube, nejméně jeden ze členů má na oděvu žlutou Davidovu hvězdu, kterou během nacistické periody museli židé nosit.

Židovské skupiny a politici video rychle odsoudili a tvrdí, že skupina zašla příliš daleko.

"Tímto videem skupina ocitla za čarou," tvrdí Charlotte Knoblochová, která přežila holokaust a je bývalou předsedkyní Ústřední rady židů v Německu. "Instrumentalizace a trivializace holokaustu, jak ji ukazují snímky, je nezodpovědná," dodala.

Felix Kein, který vede vládní kancelář pro antisemitismus, tvrdí, že pokud zobrazení holokaustu sloužilo pouze ke zvýšení prodeje, pak "je to nevkusné využití umělecké svobody".

Mluvčí památníku holokaustu Jad Vašem v Jeruzalémě vyzvala umělce, aby s památkou obětí holokaustu zacházeli s úctou. Jad Vašem "obecně nekritizuje umělecká díla, který využívají obrazů holokaustu," ale neměla by urážet nebo znesvěcovat památku holokaustu.

Ani skupina, ani vydavatelství video nekomentovali. Fanoušci se domnívají, že slouží propagaci nového singlu nebo alba.

Rammstein si mnohokrát zahrával s kontroverzí od svého vzniku v Berlíně v roce 1995. Videa, písně a grafická výzdoba alb zobrazují nekrofilii, sado-masochismus, sexuální násilí a zneužívání.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8055

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2019