Mattis v dopise na rozloučenou zapřísahá ministerstvo obrany, aby bránilo ústavu

2. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Ministr obrany Jim Mattis byl přinucen odejít předčasně z úřadu poté, co jeho rezignační dopis vyvolal hněv Donalda Trumpa, upozorňuje Jenna Amatulliová.


Jim Mattis minulé pondělí formálně odstoupil z postu ministra obrany, dva měsíce před oznámeným datem rezignace. Prohlášení na rozloučenou pro zaměstnance rezortu cituje Abrahama Lincolna.

"Vedení našeho ministerstva, civilní a vojenské, zůstává v nejlepších možných rukou. Věřím, že každý z vás se nenechá odvést od poslání, na něž přísahal - při obraně našeho způsobu života podporovat a bránit ústavu. Ukázalo se, že naše ministerstvo si počíná nejlépe, když jsou časy nejtěžší. Takže se držte víry v naši zemi a držte se pevně, spolu s našimi spojenci, proti našim nepřátelům."

"Bylo mi velkou ctí sloužit po vašem boku. Ať vás Bůh ochraňuje ve vzduchu, na zemi a na moři.

 

Mattis v prosinci podal rezignaci poté, co se prezident Donald Trump náhle rozhodl stáhnout americké jednotky ze Sýrie, bez ohledu na radu ministra obrany, že takový krok může zhoršit problémy v regionu.

Mattis v rezignačním dopise považovaném za odmítnutí Trumpovy zahraniční politiky stanovil datum odchodu na 28. únor. Naštvaný Trump přinutil šéfa Pentagonu, aby odešel dříve. Úřadujícím ministrem obrany se stane Patrick Shanahan. Jako náměstek ministra se soustředil na vnitřní reformu Pentagonu a vytvoření Trumpem přislíbených kosmických sil.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6945

Diskuse

Obsah vydání | 4. 1. 2019