Německo hodlá zasáhnout proti dezinformačním robotům na sociálních sítích

17. 12. 2018

čas čtení 1 minuta
Roboty na sociálních sítích útočí na klíčové prvky demokracie a je "nejvyšší čas", aby proti nim Německo zasáhlo, prohlásil vysoce postavený poslanec Ralph Brinkhaus. I další politici si přejí zásah proti botům.


Během nedávných debat o migračním paktu OSN byli mnozí němečtí zákonodárci zaplaveni zprávami, které vypadají jako práce robotů na sociálních médiích, tvrdí Brinkhaus, šéf parlamentního klubu vládní CDU.

Tyto emaily "často obsahovaly stejný blok textu", sdělil Brinkhaus nedělníku Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

"Ale přede vším tato vlna nepravdy a pomluv byla spuštěna online a na sociálních médiích," dodal - a vyzval k přijetí série opatření k boji s dezinformacemi.

Na sociálních médiích se používá označení "bot" pro automatické programy napodobující reálné uživatele. Software lze naprogramovat tak, aby lajkoval, sdílel a dokonce sdílel komentáře k určitým statusům, čímž vytváří iluzi, že jím produkovaný obsah je populární nebo intenzívně diskutovaný.

Po německé debatě o migračním paktu OSN berlínský start-up Botswatch zjistil, že 28 % všech tvítů k tématu odeslali boti.

"Výsledky hlasování jsou často těsné," sdělil Brinkhaus listu FAS. "Bylo tomu tak v americkými volbami a také s brexitem".

Koaliční SPD podporuje labeling účtů využívaných boty. Pachatelé by měli být sankcionováni a možná platit pokuty. Podobné stanovisko zaujali i opoziční Zelení.

Počátkem prosince Evropská komise publikovala akční plán boje s dezinformacemi, který zahrnuje "Rapidní poplašný systém" označující zlovolné zprávy. EU také navýšila financování pro skupinu bojující s dezinformacemi z 1,9 milionu eur na 5 milionů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6828

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2018