Brexit školí Brity o jejich skutečném postavení ve světě

7. 11. 2018

čas čtení 2 minuty
Politici i voliči si pěstovali iluze o globální roli Británie, píše Robert Shrimley. V tomto smyslu má Boris Johnson pravdu: Brexit je pociťován jako národní ponížení.


Možná bychom měli trochu poodstoupit od vyhrocené rétoriky. Ponížení je příliš silný výraz; přesnější je pokoření. Hlavní myšlenkou brexitu bylo, že Británie zbavená evropských omezení zaujme ve světě své spravedlivě zasloužené místo. To se také skutečně děje, nicméně toto místo není místem velmoci z předbrexitových představ. Místo Británie ve světě není zrovna hrozné, ale jak zjistil Johnson během krátkého, ale nezáslužného působení na ministerstvu zahraničí, naši vyslanci už neobjíždějí summity jako kdysi architekt protinapoleonské koalice Castlereagh.

Britští politici, novináři a voliči si příliš dlouho užívali zaručeně překroucené vize svého státu jako nenahraditelného světového hráče. Nyní národ čelí bolestnému poznání, že Británie není tak vynikající, jak by rádi věřili.

Británie není Lotyšsko. Dosud má váhu. Patří mezi deset největších světových ekonomik. Zůstává vojenskou mocností s jaderným deterentem a křeslem v Radě bezpečnosti OSN. Je jedinou evropskou zemí s přímým přístupem k americkým zpravodajským informacím prostřednictvím programu Five Eyes. Její postavení finančního centra nebude brexitem bezprostředně zrušeno. Británie bude mít stále hlas, ale až po Francii a Německu a jen před Kanadou. Život v první desítce je odlišný od života v první trojce.

Velká část globální váhy Británie byla odvozena od faktu, že patřila k velkým státům EU. Margaret Thatcherová využila této platformy, aby pomohla vytvořit jednotný trh, prosadila globální obchod a ve východní Evropě napomohla demokracii. Příznivci členství ze 70. let měli pravdu, když tvrdili, že alternativou sdílené suverenity není větší, ale menší vliv.

Nyní Británie okusí život v postavení, kde udržení vlivu nad rámec vojenských záležitostí vyžaduje obtížné, nebombastické budování aliancí, které šovinističtí poslanci a média tak pomlouvali jako "zaprodávání se". Může například zahrnovat povolení k vjezdu moldavských obchodních zástupců, aby nepřekáželi britským ambicím ve Světové obchodní organizaci.

Přizpůsobení nižšímu postavení bude vyžadovat, aby se naše média a politici drželi principu reality a špetky skromnosti. Pokud brexit pomůže Británii dospět k přesnější představě o jejím globálním významu, je možné, že přinese alespoň cosi pozitivního. Pořád to však bude draze zaplacená zkušenost.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9182

Diskuse

Obsah vydání | 12. 11. 2018