Jak zachránit tuto zemi před destrukcí populismu. Odpovědí je Jan Čižinský

7. 10. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty


Jan Čižinský s občanskou kandidátkou „Praha 7 sobě“ získal před čtyřmi lety přes 43% hlasů. Je jasné, že obhájit takový výsledek bývá nemožné. Na začátku budíte naděje ve změnu, přicházíte zdola na základě podpisů občanů, ale realita vládnutí pak bývá zklamání. Čtyři roky jsou dlouhá doba na to, abyste se znemožnili. Adriana Krnáčová by mohla vyprávět. Stal se ovšem zázrak: „Praha 7 sobě“ po 4 letech vládnutí v koalici se zelenými získala letos přes 55% hlasů. ANO tam naproti tomu dostalo jen 7,5%. Zelení s piráty téměř 12%.

 

Tím to zdaleka nekončí. Bratrské hnutí na Praze 1, vedené bratrem Jana Čižinského Pavlem, tam vyhrálo volby s výsledkem přes 21% hlasů. A pokud jde o celou Prahu, „Prahasobě“, opět s lídrem Janem Čižinským, skončila na třetím místě a svedla velmi těsný boj s ODS, piráty a TOP09+STAN. Ano skončilo až páté. V Praze se rýsuje na základě předvolebních vyjádření jasná koalice pirátů, Prahysobě a TOP09+STAN s většinou 39 mandátů ze 65. To by byla neuvěřitelně těžká porážka pro ANO. Praha by se tak stala baštou skutečné opozice proti ANO a ODS. A ANO by si muselo začít zvykat na opoziční roli.

Existuje jednoduchá námitka: tato opozice nemá celostátní ekvivalent. Zatím. Z úspěchu „Prahy 7 sobě“ se mohou inspirovat komunální politici v řadě jiných měst. Poměry v této městské části a spektakulární politický úspěch Jana Čižinského by se měly stát předmětem politických analýz a úvah nad tím, jak dělat slušnou politiku, která umí sloužit občanům, a nepotřebuje proto xenofobii a destrukci politiky v populismus. Podle mne je klíčem to, že Čižinský na Praze 7 opravdu, klidně, důsledně a zcela věrohodně dělá to, co Babiš sliboval v roce 2013 na celostátní úrovni. Babiš to samozřejmě dělat nemůže, zničil by si byznys.

Dnes ANO již prakticky žádný protikorupční potenciál nemá. Parazituje na levici, kterou na komunální úrovni prakticky zničilo. Moravská města jako Brno, Olomouc, Ostrava, která byla kdysi baštami levice, jsou toho jasným svědectvím. V Brně bude nejspíše vládnout koalice ANO a ODS a bude tak vytvářet jakýsi protipól nové Praze i dřívější koalici ANO se zelenými a ŽítBrno. ŽítBrno sice v Brně propadlo, ale celkový součet hlasů pro toto hnutí, zelené a STAN byl hodně přes 10%. Když k tomu připočteme ještě TOP09, tak v Brně propadlo 16% proevropských, liberálních, na populismu nezávislých hlasů. Brno i další velká města a vlastně celá ČR potřebuje svého Čižinského. To je ta skutečná cesta, jak se vyhnout osudu Maďarska a Polska a stát se vyspělou západoevropskou zemí.







0
Vytisknout
10146

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2018