Znamená západní odhalení tupé nekompetence ruských agentů na Západě, že Putin bude muset změnit svou strategii?

5. 10. 2018

čas čtení 5 minut
Foto: Stvrzenka z jízdy taxíkem z centra ruské vojenské rozvědky GRU v Moskvě na moskevské letiště, kterou ruským špionům po zatčení v Haagu zkonfiskovala holandská rozvědka. Neuvěřitelná ruská nekompetence! 

Špioni se normálně na veřejnosti nevytahují svými úspěchy. Avšak britská a holandská vláda se rozhodly, že zveřejní podrobné informace o ruské vojenské rozvědce GRU a jejích akcích v Británii a v Holandsku, s cílem proměnit ji ze zdroje Putinovy moci v jeho problém.

Dvojí odhalení agentů GRU - nejprve, když klopýtali po městě Salisbury a hledali kliku u dveří domu Skripalových, napodruhé, když je zatkla holandská rozvědka v Haagu při pokusu hackersky proniknout do organizace pro zákaz chemických zbraní, bylo západním rozvědkám umožněno pozoruhodnou ruskou nekompetencí.


 

Obě akce prováděné GRU, což je nejdobrodružnější ruská výzvědná agentura, skončily jako naprosté fiasko. Nejenže se agentům GRU nepodařilo Sergeje Skripala usmrtit novičokem, ale v dubnu letošního roku je zatkla holandská rozvědka ve snaze zjistit., jak daleko vědci z Organizace pro zákaz chemických zbraní pokročili při identifikaci novičoku.

Britští činitelé mohli o té druhé epizodě nezveřejňovat nic, mohlo jim stačit, že Rusko bude v nevědomosti spekulovat, do jaké míry byla práce jejich agentů prozrazena.

Avšak části holandské operace začaly pronikat na veřejnost. Holandská a švýcarská média informovala v září, že v Haagu byli v dubnu zatčeni dva Rusové snažící se hackersky proniknout do ústředí Organizace pro zákaz chemických zbraní. Vyšlo také najevo, že dva ruští agenti plánovali cestovat do laboratoře Organizace pro zákaz chemických zbraní ve Spiezu nedaleko Bernu.

Jakmile však vyšly najevo fotografie, dokazující přítomnost agentů GRU v Salisbury, což donutilo Moskvu lhát, že to prý byli jen nevinní turisté, britská vláda se rozhodla zahájit ofenzívu a prozradit větší množství informací ohledně toho, do jaké míry se Rusko snaží destabilizovat západní instituce.

Britové a Holanďané pak zveřejnili bezprecedentní množství informací o zatčených Rusech v Haagu a množství dalšího materiálu. Nejenže měli zatčení špioni ruské diplomatické pasy s čísly jdoucími po sobě, jako to bylo v případě ruských agentů v Salisbury, holandská policie jim však zkonfiskovala i počítače a četné mobilní telefony, z nichž získala cenné informace (Rusové se jeden z nich těsně před zatčení neúspěšně pokusili rozbít):



Příjezd čtyř ruských agentů byl vyfotografován na holandském letišti:




Z kamery jednoho agenta získala holandská rozvědka záběry, z nichž vyplývá, že agenti natáčeli okolí budovy Organizace pro zákaz jaderných zbraní. Pak si zaparkovali své pronajaté auto před hotelem Marriot vedle, kde byli zatčeni. V kufru automobilu nalezli Holanďané počítač připojený na mobil a wifi anténu, která měla být použita pro hackerské proniknutí do wifi počítačové sítě v Organizaci pro zákaz jaderných zbraní:

 



Telefon jednoho agenta byl po prvotním spuštění v Moskvě aktivován ve vzdálenosti několika metrů od moskevského ústředí vojenské rozvědky GRU:





Z počítačů a z mobilních telefonů ruských agentů se západní rozvědky dozvěděly, kde agenti pracovali, neboť mobily a počítače obsahovaly historii propojování na místní Wifi v různých zemích a místech světa. I v Kuala Lumpur, kde zkoumali okolnosti katastrofy malajského letadla. Je tedy opravdu dost trapné, když si s sebou vozí ruský špion mobil a počítač, z něhož může západní policie vyzjistit celou historii jeho činnosti za několik posledních let:


Předchozí akce ruského agenta Serebrjakova v Rio de Janeiro, získané holandskou rozvědkou  z jeho počítače:


Holandská policie dokonce agentům zkonfiskovala i různé stvrzenky, například za jízdu taxíkem z centra Moskvy od GRU na letiště, odkud odletěli do Holandska - zřejmě ruští špioni plánovali stvrzenky použít pro proplácení svých výdajů a diet.

Nemohu si pomoci, ale pokud špion, který jede do zahraničí, zajistí své utajení tak, že si s sebou vezme stvrzenku dokazující, že na letiště jel taxíkem přímo od centrály své rozvědky v Moskvě, je to poněkud komické (JČ):





Britské vládní kruhy nyní spekulují, že GRU je v současnosti v důsledku všech těchto chyb zranitelná a že Putin není nadšen, že se útok proti Skripalovým tak spektakulárně nepovedl. Absurdní vysvětlení o tom, že ruští agenti v Salisbury byli vlastně jen turisté naznačují, že ruské ministerstvo obrany bylo ponecháno svému osudu, aby toto fiasko samo vysvětlilo.

Nynější zjištění o rozsáhlých akcích ruské rozvědky v zahraničí zřejmě povede k posílení aliance Evropanů a Američanů proti Rusku a k posílení západní výzvědné spolupráce. To by snad mohlo Putina vést k zamyšlení nad tím, zda je jeho strategie pro Rusko přínosná.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Reportáž Channel 4 News ZDE
 


0
Vytisknout
12294

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2018