Jared Kushner se snaží zlikvidovat potravinovou pomoc pro miliony Palestinců

4. 8. 2018

čas čtení 1 minuta

Jared Kushner, zeť Donalda Trumpa a jeho vysoký poradce, se tiše snaží zlikvidovat úřad OSN, který poskytuje potraviny a životně důležité služby už desetiletí pro miliony palestinských uprchlíků. Vyplývá to z interních emailů, které získal časopis Foreign Policy.




Jeho iniciativa je součástí širšího úsilí americké vlády a jejích stoupenců v Kongresu odebrat těmto Palestincům jejich status uprchlíka, a zlikvidovat tak problém palestinských uprchlíků při jednání mezi Izraelem a Palestinci. V Kongresu se nyní debatuje o nejméně dvou návrzích zákonů, které toto mají prosadit.

"Je nutné zahájit poctivé a upřímné úsilí zlikvidovat UNRWA (Úřadu OSN pro pomoc a práci pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě), napsal Kushner v emailu datovaném 11. ledna 2018 celé řadě vysokých činitelů Trumpovuy vlády.

Spojené státy spolufinancují UNRWA od roku 1949 a poskytují tak pomoc Palestincům vyhnaným z jejich domovů po vytvoření státu Izrael. Předchozí vlády považovaly tento úřad za životně důležitý pro udržení stability v regionu.

Mnoho stoupenců Izraele v USA však považuje UNRWA za součást mezinárodní infrastruktury, která udržuje otázku palestinských uprchlíků aktuální a dává naději vyhnaným Palestincům, že se někdy budou moci vrátit domů - což Izrael naprosto odmítá.

Počet uprchlíků je nyní kolem 5 milionů a asi třetina z nich žije v uprchlických táborech v Jordánsku, v Libanonu, v Sýrii, na západním břehu Jordánu a v Gaze.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8298

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2018