Zdiskreditovaný manipulátor Boris Johnson přirovnal muslimky v nikábu k poštovním schránkám a k teroristům

7. 8. 2018

čas čtení 4 minuty


Lhář a podvodník Boris Johnson, který donedávna zastával funkci britského konzervativního ministra zahraničí, vydal v deníku Daily Telegraph komentář, v němž přirovnal muslimky, nosící závoj na tváři k "poštovním schránkám" a k teroristům.

Komentátoři poukazují na to, že tyto rasistické, islamofobní výroky jsou záměrným pokusem Borisem Johnsona učinit se populárním v Konzervativní straně, která se v důsledku brexitu ostře posunula k ultrapravici. Jeho cílem je po kolapsu Brexitu a rezignaci Theresy Mayové stát se šéfem Konzervativní strany. V minulých dnech Johnson také jednal s americkým ultrapravičákem Stevem Bannonem, který se snaží sjednotit evropskou ultrapravici.



V poslední době je v Británii ostře kritizována Labouristická strana za svůj antisemitismus. Nyní vychází najevo, že Konzervativní strana je zase postižena islamofobií. Jak napsal komentátor Nick Cohen:

"Když nenávidíte židy, hlasujte pro labouristy. Když nenávidíte muslimy, hlasujte pro konzervativce. Co je tohle už sakra za zemi?"


První politička z Konzervativní strany, která Johnsona ostře zkritizovala za jeho výroky, byla baronka Sayeeda Warsi, poslankyně Horní sněmovny:


"Byly to urážlivé výroky, ale chytrá politická strategie. Boris ví, jaký to má dopad - že tahle brutálně primitivní politika funguje, má s tím zkušenost z kampaně za brexit. A tohle je doslova ten slepý fanatismus, jaký prosazují Bannon a Trump a co se nyní prosazuje do mainstreamu britské politiky.

Mně skutečně uráží, že muslimské ženy se tu stávají užitečným politickým nástrojem pro někoho, aby si zvýšil politickou popularitu u ideologicky nejpevnějších věřících u  britských konzervativců. Muslimské ženy by se neměly stávat užitečným politickým bojištěm pro staré absolventy anglických soukromých škol, jako je Eton. Neděje se to poprvé, je to vulgární, musí to přestat a je nutno to odsoudit celým vedením strany přímo od premiérky.

Je to slepý fanatismus v době, kdy ze statistik vyplývá, že došlo k 26 procentnímu nárůstu nenávistných trestných činů proti britským muslimům, v době, kdy jsme svědky největšího množství zaznamenaných násilných incidentů od doby, kdy se to začalo zaznamenávat.  A muslimské ženy jsou častěji terčem útoků než muži, kdy viditelně muslimské ženy, které nosí hidžáb, šátek či roušku, jsou častěji terčem útoků, včetně násilných útoků na ulicích. Nemám jinou možnost, než proti tomu protestovat a říct, že to je nepřijatelné a musí to být odsouzeno.

Tragedií je, že bohužel, v mé straně, tato slova, tyto urážlivé výrazy, tato stereotypizace, tato šikana, to není jen nějaký levný povrchní  pokus, je to signál, že všechno je dovoleno, protože nenásleduje žádný trest po takovýchto výrocích.

Hluboce mě znepokojuje, že lidé na místní úrovni v naší straně, lidé, kteří budou volit příštího předáka naší strany, podléhají a pozitivně reagují na takovéto výroky.

Viděli jsme to už i v předvolební kampani pro volbu londýnského primátora (zvolen byl muslim Sadiq Khan), kdy se ho jeho konzervativní oponent Zac Goldsmith snažil rasisticky zdiskreditovat, protože je muslim. Viděli jsme to během kampaně za brexit, když stoupenci brexitu užívali podobných taktik a jsme toho svědky znovu a skončí to teprve, až strana rozhodne, že takovéto šikanující, islamofobní výroky a protimuslimská rétorika, stereotypizace, jsou nepřijatelné."


Předseda Konzervativní strany Brandon Lewis mezitím informoval, že požádal Borise Johnsona, aby se omluvil. Vlažně se k této kritice přidala i premiérka Theresa Mayová, avšak Johnsona nijak nepotrestala.

Johnson se omluvit odmítl.  Neuznává, jak obrovskou vlnu rozhořčení jeho článek způsobil, a tvrdí, že byl vyvážený, protože v něm píše, že by muslimky měly mít právo nosit na sobě, co chtějí.

0
Vytisknout
6863

Diskuse

Obsah vydání | 9. 8. 2018