Spojené státy jsou samy se sebou v trvalém válečném stavu

14. 5. 2018

čas čtení 2 minuty
Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous


Od samého počátku existovaly dvě Ameriky, mezi sebou v trvalém konfliktu, píše ve své nové studii Sarah Churchwell. První, kterou vytvořil britský pirát Walter Raleigh, byla ohnivá, nepředpověditelná a pirátská. Byla založená na kolonii, vzniklé ve Virginii za anglické královny Alžběty I. Tito lidé, nerespektující žádná pravidla, se usadili na americkém jihu a západě. Druhá Amerika, na severu, byla založena na novoanglickém puritánství. V roce 1630 viděl její ideolog John Winthrop tuto novou společnost jako "město na kopci", světlo naděje.



Těměř čtyři století zuří tento konflikt mezi verzemi Ameriky Waltera Raleigha a Johna Winthropa - mezi nativistickou a plnokrevnou Amerikou a liberální, lidskou a rovnostářskou Amerikou. Vehemence tohoto konfliktu je dodnes charakteristicky americká.

Amerika je podle literární historičky Churchwellové příběhem neuvěřitelné bombastičnosti a nejnásilnějších argumentů o kapitalismu, demokracii a rase. Z tohoto hlediska je podle Churchwellové Trump a trumpismus méně zlovolný, než bychom se měli obávat, a srozumitelnější, než jsme předpokládali.

Churchwellová analyzuje "americký sen" tím, že vychází ze studie Fitzgeraldova románu Velký Gatsby, typickou studií "amerického snu". Ukazuje, že tento "sen" nemá nic společného s nostalgií o zlaté minulosti, ale je součástí zuřivého, pokračujícího konfliktu o podstatě a o praxi americké demokracie.

Překvapivě použil heslo "Amerika na prvním místě", zuřivý a instinktivní izolacionismus,  už Woodrow Wilson. Silně to oslovovalo nativistický prvek v americké společnosti. Ve čtyřicátých letech dvacátého století se proměňovaly americké ideály spravedlnosti, svobody a rovnosti v ospravedlňování sobectví a chtivosti peněz.

Po druhé světové válce se zdálo, že drsný aspekt amerického života ustoupil a převládlo její měkčí, lidštější a idealističtější alter ego. Ale když se na scéně objevila neřešena rasová otázka a vzniklo hnutí za občanská práva, vrátila se stará rétorika. Společnost, vybudovaná na slovech (viz Jeffersonovu Deklaraci nezávislosti) nezapomněla, jakou sílu a jakou útěchu dávají slova. A tak na děsivou neschopnost George W. Bushe se vyjadřovat navázala neuvěřitelná výmluvnost Baracka Obamy, na niž přišla reakce v Trumpovi.

Příběh Ameriky je příběhem hluku a zuřivosti - který nám v současnosti zprostředkovává idiot.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
10062

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2018