Pravda není "někde uprostřed"

9. 5. 2018

čas čtení 3 minuty
 

Ještě nevíme, jaký chaos a jakou válku na Blízkém východě a ve světě vvyvolá Trumpovo rozhodnutí zrušit jadernou dohodu s Íránem, ale víme, že první obětí války je pravda, píše varovně Natalie Nougayrède. Svět v této chvíli potřebuje spolehlivé informace. Avšak nedůvěra v média je hlubší, než kdy předtím.

Před lety mě v této věci varoval Fin, Olli Heinonen, který tehdy byl šéfem mezinárodních inspektorů Mezinárodního úřadu pro jadernou energii kontrolujících íránský jaderný program. Heinonen považoval za svůj úkol zjišťování faktů - byl přesvědčen, že jedině zdokumentovaný, racionální diskurs má šanci zabránit tomu, aby emoce ovládly všechno. Jeho tatínek bojoval v sovětsko-finské válce v letech 1939-1940 a vždycky mu v mládí opakoval tu větu jako poučení, které nesmí být nikdy zapomenuto: Pravda je první obětí války.




Váleční reportéři vědi, že můžete věřit výrokům generálů teprve až tehdy, když jste sami byli svědkem dobytí kopce nebo pevnosti, onoho množství zkázy a osudu vojáků a civilistů.

Máme dnes ve světě konflikt mezi demokraciemi a autokraciemi a autokracie nacházejí v demokraciích "užitečné idioty", kteří útočí na demokratický "systém elit" v zemích, kde mají svobodu to dělat svobodně a bez rizika.

Sýrie s jejími 500 000 mrtvými, je terénem, na němž naše západní politika a média selhaly a na němž stále více hrozí možnost konfliktu s Izraelem, Íránem a dalšími mocnostmi. Západ pohlíží na Sýrii v nečinnosti a fatalisticky: je zmaten složitostí tohoto konfliktu a rozpornými informacemi o něm.

Před několika týdny jsem se účastnila debaty v Normandii o Vladimíru Putinovi a jeho politické strategii na Ukrajině a na Blízkém východě. Promítal se tam dokumentární film Antoina Vitkina, francouzského režiséra. PO promítání nás někteří přítomní obvinili, že jsme "agenti CIA" a že jsme "protiruští", protože jsme kritizovali Putinův militaristický revizionismus.

Tito členové publika velmi zuřili  a nedůvěřovali nám, protože pocházíme "z maistreamu". Byla jich menšina, ale jejich energie zastrašila většinu lidí v místnosti. Zeptala jsem se jednoho muže, odkud získává informace. Řekl: z francouzské veřejné televize, z deníku Le Monde, z ultrapravicového konspiračního webu a z televize Russia Today. Dodal: "Vím, že ta média říkají různé věci, ale všechna jsou zajímavá a pravda je někde uprostřed."

Pravda není někde uprostřed.

Jediným posláním "maistreamových" západních m=dií je ji hledat poctivě a nezávisle. Ale jak nyní vzniká nová Trumpem vyvolaná krize, přesvědčit o tom veřejnost bude další těžký úkol.

Kompletní článek v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
10049

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2018