Když Andrej Babiš důvěru získá, už ji nikdy neztratí

12. 5. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 1 minuta
Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

To jenom "abychom nebyli překvapení". Na rozdíl od vztahů mezi lidmi se u vlády důvěra snadno získává, ale těžko ztrácí. Pokud navrhovaná vláda (menšinová s podporou KSČM) získá důvěru, už o ni pravděpodobně nikdy v tomto volebním období nepřijde. Andrej Babiš může poté, co se skupinka soc-dem ministrů naučí trefit do svého kanclu, tyto ministry klidně odvolat, vyměnit, či dělat cokoli jiného proti koaliční smlouvě. Tím sice "skončí koalice", ale vláda s důvěrou a plným mandátem ne, a k prohlasování potřebných zákonů Babiš už svého bývalého koaličního partnera nepotřebuje. Žádná vláda v demisi, ale plnohodnotná vláda s plným mandátem.

 

 

K vyslovení nedůvěry vládě u nás je nutné sehnat 101 hlasů (bez ohledu na počet přítomných poslanců). "Zdržel se" nebo "nepřítomen" je totéž jako "dávám důvěru". Skupinka takovýchto poslanců se sežene snadno - komunisté jsou jasní a k tomu stačí pár okamurovců, u kterých to přesně odpovídá jejich postoji: nedávají explicitní podporu a Babiš ji ani nechce, ale současně "nedávají nepodporu", a to je pro všechny v pohodě.

V dějinách České republiky se o nedůvěře vlády hlasovalo 13x. Uspělo jenom jednou (březen 2009, ono "slavné" shození vlády Paroubkem během českého předsednictví EU).

Tak to jenom abychom se nedivili.

0
Vytisknout
13181

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2018