Prajekt Rapid rehousing je projektem brněnské radnice

3. 5. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta
Bohumil Kartous dnes reaguje na můj článek o skutečném problému s palčivými otázkami české společnosti, v němž argumentuji, že věcné, kompetentní řešení reálných problémů nelze, i kdyby dosud nebylo známo, nahradit "celospolečenskou diskusí".

Pokud taková řešení nejsou známa mezi kompetentními lidmi, musí na nich zapracovat právě oni a domluvit se na nich. Podstatné je, že na Západě máme v mnoha zemích jasný důkaz toho, že věci lze dělat v různých oblastech mnohem lépe, než je děláme u nás (vezměme si např. právní rámec exekučních řízení, tam opravdu není moc co vymýšlet).

 

Ve svém článku jsem uváděl jako příklad brněnský projekt "rapid rehousing" (inspirovaný západní osvědčenou zkušeností), což je podle B. Kartouse "neziskový a občanský sektor", který musí suplovat politiku.

Ale tak tomu není: rapid rehousing je projektem brněnské radnice a prosazuje ho tam politické hnutí Žít Brno. Cituji:

"S projektem na vyčlenění 50 bytů rodinám v nouzi přišlo v roce 2016 koaliční hnutí Žít Brno, které chce pomáhat lidem bez přístřeší. Nejprve se město zaměřilo na rodiny s dětmi, které nemají domov, bydlí v ubytovnách, v azylových domech a podobně. Z 421 rodin v nouzi Brno minulý rok náhodně vylosovalo pět desítek a uzavřelo s nimi nájemní smlouvy. Nájemníci museli platit běžnou činži. Až na dvě z nich se všem rodinám podařilo byt udržet."  ZDE 

Něco podobného by se asi dělo také v Praze, pokud by v ní zvítězilo hnutí Praha Sobě pana Čižinského. Je to konkrétní politická agenda. 

0
Vytisknout
8798

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2018