Nejpalčivější problémy české společnosti

Exekuce vedou lidi k vyhýbání se práci ve firmách, které dodržují zákony

3. 5. 2018

čas čtení 2 minuty
Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Přečetl jsem si na Britských listech od Jana Čulíka, že výzva ke shromažďování podnětů na téma "Nejpalčivější problémy české společnosti" zůstala v podstatě bez odezvy. Dovolím si proto připojit svůj podnět, píše čtenář, jenž si nepřeje uvést svou identitu. Nebankovní půjčky na vysoký úrok, resp. exekuce vymáhající mnohonásobně větší částky, než je výše původních dluhů.
Sice jste o daném tématu ve Vašem časopise už několikrát psali, i jinde lze najít jeho zajímavá uchopení (např. reportáže Filipa Horkého na Seznamu), ale v souvislosti se svým nynějším zaměstnáním tento problém pokládám vskutku za obrovský a odkládání jeho řešení za skandální. Proč je to pro mou práci palčivé?

  1. Lidé zatížení exekucemi, o nichž vědí, že je v přiměřené době (anebo nikdy v životě) nemohou splatit, se nechtějí ucházet o zaměstnání ve firmě, která dodržuje zákony ČR. I kdyby totiž v takové firmě pracovali sebeusilovněji, i kdyby byli sebešikovnější, a jejich nadřízení by je tedy podle toho náležitě hodnotili, zvyšovali by jim mzdu, dávali odměny a cílové prémie, budou stejně pořád brát jen to zoufalé životní minimum.
  2. Lidé zatížení exekucemi se proto ucházejí o zaměstnání ve firmách, které disponují takzvanými černými penězi. Tyto firmy - a bohužel, v mém okolí jich není zas tak málo - jim stanoví minimální mzdu a zbytek peněz jim pak nezdaněně vyplácejí v hotovosti.
  3. Exekuce tak sekundárně křiví podnikatelské prostředí. Firmy, které dodržují zákony, jsou při hledání vhodných zaměstnanců znevýhodněny oproti firmám, jimž jsou zákony jen pro smích.
Shodou okolností zrovna dnes dal jeden zaměstnanec výpověď s vědomím, že nevyčká zákonných lhůt pro výpověď stanovených. Má totiž exekuce, zároveň je to otec samoživitel, a jak se svěřil, našel si zaměstnavatele, který mu část mzdy a všechny přesčasy bude vyplácet takříkajíc na ruku. Našemu - dnes již bývalému - zaměstnanci to vůbec nezazlívám. Chápu, že nabídku naší firmy na zvýšení mzdy de facto musel odmítnout a raději se od nás nechá příští týden vyhodit kvůli neomluveným absencímOvšem těžko pak můžeme na trhu práce soutěžit s firmami, které nedodržují pravidla hry.

1
Vytisknout
9240

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2018