Ještě k případu Štěpána Kotrby

20. 2. 2018

čas čtení 3 minuty
V souvislosti s incidentem kolem Štěpána Kotrby, který v neděli v Hradci Králové zaútočil na dva bezdomovce pepřovým sprejem, se na Jana Čulíka v pondělí obrátil s prosbou o vyjádření server aktuálně.cz. Do svého článku zahrnul autor Jakub Zelenka citace z prohlášení Briitských listů férově a objektivně. Článek na aktuálně.cz je  ZDE

Pro úplnost k tomu publikujeme celé prohlášení Britských listů:


Britské listy od samého začátku měly dvojí poslání: 1. Otevírat český prostor složitějším a závažnějším tématům, která dominují mezinárodnímu diskursu, 2. Fungovat jako nezávislý korektiv a kritický hlídací pes vůči mocným v České republice, ať je to kdokoliv.

Zejména v devadesátých letech, kdy značná část české společnosti nekriticky projevovala důvěru v tehdejší "kapitalistickou" vládu Václava Klause, a kdy kdokoliv, kdo se odvážíl kritizovat establishment, byl označen za "komunistu". mnoho lidí tomu druhému poslání Britských listů nerozumělo, označovalo je za "komunistické". Bylo to samozřejmě nepochopení.

Britské listy ovšem dodržovaly jasnou zásadu otevřenosti názorům, které se ve společnosti nenosily - pokud byly věcné, zdokladované a fakticky doložené. Proto poskytovaly prostor i analýzám Štěpána Kotrby, které bývaly psány víceméně ze sociálnědemokratického hlediska, někdy byly kritické i vůči některým frakcím v sociální demokracii.

Musím říci, že tehdy byl Štěpán Kotrba schopen i charitativních činů -   ubytoval u sebe doma bývalého redaktora Svobodné Evropy Karla Moudrého, kterého vyhodili z Českého rozhlasu tuším pro alkoholismus, a hrozilo mu bezdomovectví.

V posledních přibližně čtyřech pěti letech začaly u Štěpána Kotrby sílit národovecké a nativistické postoje, zřejmě i se sílící agresivitou. Rozešel se s Britskými listy z vlastní vůle v době ruské invaze na východní Ukrajinu, kdy se v rozporu s fakty zcela postavil na stranu Vladimíra Putina. Jeho rozchod s Britskými listy zřejmě ukončila uprchlická krize, kdy zaujal brutálně xenofobní postoje, mimo jiné požadavkem, aby Evropská unie vraždila ženy a děti na uprchlických člunech snažících se přeplout Středozemní moře, masakry filmovala a nechala je vysílat v televizích v Africe.

Začal také publikovat na Parlamentních listech, což je pro Britské listy nepřijatelné, vzhledem k tomu, že Parlamentní listy šíří falešné zpravodajství, strach a nenávist v české společnosti a dopouštějí se pravidelně porušování nejméně tří odstavců českého trestního zákoníku, zakazujících vyvolávání nenávisti vůči menšinám a náboženstvím. Britské listy proto zásadně nespolupracují s nikým, kdo má jakýkoliv kontakt s Parlamentními listy, avšak v případě Štěpána Kotrby nebylo třeba rozvazovat jakékoliv kontakty, neboť Kotrba už na začátku ukrajinské krize spolupráci s BL rozvázal sám.

Podle našeho názoru prošel v několika posledních letech Štěpán Kotrba, podobně jako určitá část české společnosti, nepřijatelným vývojem k  agresivitě, nesnášenlivosti a k ostrému popírání zásadních principů lidskosti zřejmě při představě, že jediným řešením pro Českou republiku je agresivní defenzivní nacionalismus a porušování lidských práv menšin. Takové postoje jsou pro Britské listy nepřijatelné. Agresivita, porušování základních lidských práv a civilizačních norem nepatří do kategorie "volného vyjádření názorů" a Britské listy se od nich důrazně distancují.

0
Vytisknout
12998

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2018