Stíny tmy (StB)?

5. 11. 2017 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 7 minut


Kdyby bylo všechno relativně v pořádku, proč bychom byli svědky této kauzy?

https://www.irozhlas.cz/komentare/jak-babis-u-slovenskeho-ustavniho-soudu-vlastne-vyhral_1710140901_jra

Nebo třeba této?

https://www.youtube.com/watch?v=58cm73du_js

Nebo této o novosejfovém filmu Selský rozum?

https://www.youtube.com/watch?v=utlMnVp7ErI&pbjreload=10

Mimochodem tady mám i osobní zkušenost - na dotaz, zda a kdy ČT tedy promítne dokumentární film o devastaci českého venkova a zemědělství SELSKÝ ROZUM alespoň po sněmovních volbách (což ústy svého ředitele veřejně přislíbila) jsem obdržel 3. listopadu (2017) e-mailem tuto reakci:

Tento pořad nemá v současné době určeno vysílací datum. Jakmile se tak stane, budou diváci informováni standardním způsobem - prostřednictvím webových stránek ČT a tištěných programů.“


Tedy - pořad, který všichni vzývají asi půl roku, ČT nemá potřebu řešit. Je jistě mnoho a mnoho důležitějších věcí k odvysílání na několika programech, které ČT spravuje.

Být to tak samozřejmě nemusí, ale je docela dobře možné, že jsme tu svědky nových Ostře sledovaných vlaků nebo Skřivánků na niti a že jednou bude v učebnicích dějin a umění popsáno, jak si dokumentární film z roku 2017 SELSKÝ ROZUM několik desítek let musel klestit cestu na obrazovku české veřejnoprávní televize, která ho sama koprodukovala, a kterou si všichni občané (v kontextu dění zcela nepochopitelně) společně financovali ze svých poplatků.

-  -  -  -  -

Na letošním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě se kromě Selského rozumu objevil i další zajímavý celovečerní dokument MEČIAR. Ten rozvíjí problematiku československé StB do dalších, pro běžného živáčka netušených rozměrů. Chtěl jsem o něm po jeho vyděšeném zhlédnutí napsat kratičké info, protože jde o film, který rok točila studentka filmové fakulty a pak ho ještě čtyři roky dodělávala jako profesionál. Nemůže to tedy z principu být nějaký rychlý humbuk – spíše půjde o vymodlený film. Svoji snahou přesvědčila ke spolupráci i televizi a český i slovenský kinematografický fond. V Jihlavských listech 27. října 2017 vyšel na titulní straně k filmu komentář - ten nepřestřelím a ani to není cílem - tedy ho pro vás opisuji:

Probíhající festival dokumentů v Jihlavě se více než kdy jindy zabýval politikou. Příhodně, v dozvuku voleb. V úvodní večer byl promítán dokument o Mečiarovi. Natočila jej mladičká slovenská režisérka, která prokázala odstup i nadhled. Osoba Mečiara nevyznívá dobře, a ani jinak nemůže. Nejsilnějším zážitkem z filmu však nejsou překvapivě gangsterská devadesátá léta Mečiarova vládnutí (ač ho lid zbožňoval), ale promluva marketingového odborníka, který Mečiara „udělal“. Volby jsou vždy o emocích, a ne o rozumu, tvrdil marketingový stratég. Stačí umět přesvědčivě mluvit a říkat davu, co chce slyšet, a stanete se pro ně Bohem. Závěr filmu o Mečiarovi nesnímá Mečiara, ale současného premiéra Fica. Ten právě na mítinku, stejně jako před tím Mečiar, nadmíru zapáleně a lidově mluví k davu. Mrazivý závěr. Nejednoho diváka v sále napadlo přirovnání s Babišem. Jak ale poznamenal v diskuzi přítomný bývalý Mečiarův spoluposlanec, Mečiar tomu, co říkal, věřil, kdežto Babiš ví, kdy lže.“ Podepsán Petr Klukan“

Kontext:

https://www.cas.sk/clanok/599801/meciar-stratil-nervy-pozrite-si-drsnu-reakciu-na-otazky-novinara/

nebo třeba

https://www.info.cz/svet/meciarovi-hrozi-stihani-kvuli-kontroverznim-amnestiim-se-o-nej-zajima-prokuratura-18263.html


Mě ve filmu MEČIAR nejvíc zaujala kratičká sekvence natočená s Petrem Pithartem, který do kamery komentuje, že když se jednou zeptal Mečiara, jak se může vlastně spoléhat na některé své kolegy, tak mu odpověděl v tom smyslu, že materiály na ně má pod kontrolou. To bylo v čase hluboko po sametové revoluci.

Vlastně tu ale ani nejde o jednotlivé filmy - Selský rozum, Mečiar nebo třeba Bratříček Karel, které potvrzují mnohé deprimující domněnky. V aktuální době jde spíš o to, zda festival dokumentů v Jihlavě (jehož i mezinárodní renomé se začíná blížit sourozenci v oblasti hraných filmů v Karlových Varech) bude mít i další ročníky, a to takové, které budou pokračovat i v uvádění kvalitních společensko kritických filmů, a to i z oblasti politiky - tak jako tomu bylo letos. Nebo zda se třeba i v dnešní době může stát, že „podzemní síly“ nějakým způsobem (který ale vůbec nemusí být přehledný a rychle identifikovatelný) zasáhnou a pravdou bude opak. Stejnou úvahu můžeme aplikovat i na naši rádoby veřejnoprávní televizi, fungování rádoby svobodného internetu atp.

Vlastně tuto otázku lze zcela zkoncentrovat - bude mít George Orwell se svým románem 1984 pravdu úplnou? Jak nejsem věřící, tak se modlím, aby neměl. Ne kvůli sobě (člověku, který je tu už jen na dožití), ale kvůli lidem příštím. Člověk navíc musí zvažovat celý dějinný kontext - například, jak známo, jedni z nejhorších fašistů v protektorátu Čechy a Morava byli někteří kolaborující Češi, nad kterými se dokonce i některým mírnějším německým fašistům otáčel kufr. Na to jsem si shodou okolností vzpomněl zrovna v okamžiku, kdy byla letos zveřejněna drobná zprávička

https://zpravy.idnes.cz/zeman-putin-likvidace-novinaru-d31-/zahranicni.aspx?c=A170514_105859_zahranicni_ert

Poslední myšlenka:

Když jsme někdy za půlí osmdesátých let byli se ženou na festiválku folkáčů Horácký džbánek, prodávaly se tam samozřejmě i LP a SP desky a zrovna běžel společenský diskurz, zda a kdy Jarek Nohavica vydá druhou desku. Skoro nikdo asi tenkrát nevěděl jak to má jako volnomyšlenkářský písničkář s Veřejnou bezpečností a s StB. Tak jsme u prodejců sondovali co vědí - jejich reakci jsem si zapamatoval na bratru 30 let: „AŽ BUDE POSLUŠNEJ“.

Já to tenkrát překládal, že se tak stane, až sám nějak upozadí svoje kritické písničky typu „Andělé na kůru“, „Když mě brali za vojáka“ nebo „Mávátko“.

Co když to ale znamenalo, že se tak stane třeba právě v okamžiku, až se svými skutky dostatečně zalíbí velícímu důstojníkovi StB? Třeba tím, že vyjede za Karlem Krylem do Vídně a podá na něj uspokojivé konfidentské hlášení?

Pan Cibulka a jeho seznamy StB byly v minulosti (co když cíleně?) zprofanovány. Stát dluží veřejnosti relevantní vysvětlení, jak to s členy StB a jejich konfidenty bylo, je a bude.

0
Vytisknout
10727

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2017