Možné důsledky samostatné kandidátky STANu

27. 7. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty
Hnutí Starostové a nezávislí (STAN) je mi sympatické, mnohem sympatičtější než KDU-ČSL. Vlastně – a zejména v dnešní společenské atmosféře – jsou mi sympatičtější už jen zelení. Cením si u obou zejména jasnou proevropskou, prozápadní orientaci, hodnotové zakotvení v EU, důraz na transparentnost zacházení s veřejnými penězi a uvěřitelný odpor k oligarchii. Leč zprávy o samostatné kandidátce STANu vnímám s rozpaky.


Jestliže v podzimních sněmovních volbách má jít o co největší vyvážení vítězství ANO, které se zdá nepochybné, je třeba prokázat, že „demokratické síly“ se umí spojit. Koalice STAN a KDU-ČSL byla nesmysl, neboť zbytečně riskovala: kdyby dosáhla 9,5%, tak tyto hlasy budou rozděleny ve prospěch vítěze voleb. V případě, že KDU-ČSL, STAN a TOP09 budou ovšem kandidovat samostatně, může se stát – pokud se STANu bude dařit odlákat voliče lidovců i TOP09 – že celkový výsledek bude pro každou stranu kolem 4,8%.

Rétoricky je vlastně pro všechny „tradiční strany“ (řadím tam i STAN a TOP09, neboť byly v Nečasově vládě) ten hlavní „fuj“ oligarcha Babiš. Jenže realita je taková, že ČSSD nemůže podporovat ODS, a už vůbec ne TOP09, pokud nechce ztratit své voliče. ODS a TOP09 se neshodnou na vztahu k EU. TOP09 vznikla jako odštěpení Kalouskova křídla z KDU-ČSL (a podle starého vtipu se nejvíce nesnášejí ty denominace, které se od sebe oddělily nejnověji) a nyní se jasnými konkurenty stávají i KDU-ČSL a STAN. Jak potom můžete věřit tomu, že ti lidi považují Babiše za nějaké nebezpečí? Spíše se chystají utrhnout co nejvíce procent, aby mohli být ve Sněmovně.

Mnozí se po volbách o Babiše nakonec budou nejspíše i ucházet. Takto nastavené „tradiční strany“ nejenže vytvořily to prostředí, v němž Babiš získal svou moc a taky svou politickou agendu, ale vlastně mu ani nechtějí skutečně čelit. Klíčový motiv je pro ně dostat se do Sněmovny, prostě to zkusit, ať už to má jakékoli důsledky. Frustrovaní protibabišovští voliči se ve svém hněvu krásně rozdělí, někoho vynesou, někoho nevynesou ke korytům, ale nejvíce ze všeho svou rozděleností pomohou Babišovi.



0
Vytisknout
8544

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2017