"Měli bychom se všichni stydět" za umírání lidí v Jemenu

14. 7. 2017

čas čtení 2 minuty


Osmnáctiletá Saida Ahmad Baghili  (na obrázku) je jedna z více než 14 milionů lidí v Jemenu, které v důsledku války hladovějí.

Za poslední měsíc se ve válkou rozervaném Jemenu vážně zhoršila epidemie cholery. Činitelé OSN ohledně toho ve středu varovali Radu bezpečnosti OSN.

Spojené národy bily na poplach už předtím, ale nyní koordinátor humanitární pomoci Stephen O'Brien varuje, že "miliony jemenských civilistů - ženy, děti a muži - jsou i nadále vystavovány neuvěřitelné bolesti a utrpení" - v důsledku hladomoru a epidemie cholery.



Jemen, velká a chudá země na jižním výběžku Arabského poloostrova, trpí občanskou válkou už téměř tři roky. Bojují tu Íránem podporovaní šiitští muslimští vzbouřenci, známí jako houthiové proti mezinárodně uznané vládě prezidenta Abed.Rabbo Mansoura Hadiho. Americká vláda podporuje kontroverzně agresivní ofenzívu Saúdské Arábie proti houthiům.

Kromě tisíců mrtvých v důsledku bojů vyvolala válka v Jemenu chaos. Mocenské vakuum a ochromení už tak chabé zdravotnické a bezpečnostní infrastruktury Jemenu umožnilo Islámskému státu a Al Kajdě inflitrovat zemi a vyvolalo to tsunami hladovění a nemocí.

Téměř 16 milionů lidí nemá přístup k dostatku vody, ani k hygienické infrastruktuře a bylo registrováno více než 320 000 případů cholery.

V důsledku trvalých leteckých úderů nemohou humanitární organizace doručovat pomoc a sedm milionů lidí, včetně 2,3 milionu podvyživených dětí mladších pěti let jsou obětí hladomoru.

"Mezinárodní komunita musí udělat víc," řekl O'Brien. "Měli bychom mít všichni hluboký pocit viny. Tento skandál s cholerou je zcela uměle vyvolán bojujícími stranami a stranami za hranicemi Jemenu, které je podporují."

Lidskoprávní organizace zaznamenaly rozsáhlé porušování lidských práv, jehož se dopouštějí obě strany v konfliktu. Amnesty International, Human Rights Watch a několik úřadů OSN obvinily Saúdskou Arábii a spojenecká letadla i houthie z bombardování nemocnic, škol, tržišť a obytných budov.

Zpráva Mezinárodního výboru Červeného kříže vydaná tento týden dokumentuje více než 300 000 pravděpodobných případů cholery v Jemenu, kde funguje jen 45 procent nemocnic. UNICEF varuje, že nejzranitelnější jsou děti.

Ozývají se výzvy, aby obě strany uzavřely příměří.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
10920

Diskuse

Obsah vydání | 18. 7. 2017