"Zbraně pro Saúdskou Arábii za 110 miliard" - falešná zpráva

7. 6. 2017

čas čtení 1 minuta
Prezident Trump v květnu navštívil Saúdskou Arábii a jeho administrativa oznámila, že uzavřel s monarchií smlouvy na nákup zbraní v ceně 110 miliard dolarů. Jediným problémem je, že takové smlouvy neexistují. Je to falešná zpráva, napsal Bruce Riedel na blogu Lawfare.


Hovořil jsem s kontakty ve zbrojařském byznysu a v Kongresu a všichni tvrdí, totéž: Neexistuje žádná dohoda. Existuje hromádka dokumentů o zájmu nebo záměru, ale nikoliv kontrakty. V řadě případů jde o nabídky, o nichž si obranný průmysl myslí, že budou jednoho dne Saúdy zajímat. Dosud nebyl Senát o ničem vyrozuměn. Agentura Defense Security Cooperation Agency při Pentagonu hovoří o "zamýšlených prodejích". A dosud oznámené dohody nejsou nové, všechny začaly během Obamovy administrativy.

Příkladem je návrh na prodej čtyř fregat. Byl poprvé ohlášen ministerstvem zahraničí v roce 2015. Nenásledoval žádný kontrakt. Fregata je odvozena od plavidla používaného americkým námořnictvem, ale tento konkrétní model dosud neexistuje. Další příklad představuje protiraketový systém THAAD nedávno rozmístěný v Jižní Korei. Saúdové několik let projevují zájem, ale nebyl finalizován žádný kontrakt. Na seznamu je také 150 vrtulníků Black Hawk. Opět jde o znovu zabalenou starou zprávu.

Navíc je nepravděpodobné, že by Saúdové ještě mohli zaplatit 110 miliard, vzhledem k nízkým cenám ropy a více než dvouleté válce v Jemenu. Prezident Obama za osm let prodal monarchii zbraně za 112 miliard. S poklesem cen ropy Saúdové začali zápasit se splácením.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9386

Diskuse

Obsah vydání | 9. 6. 2017