Amnesty International: Bašar al Asad zavraždil ve věznici Sajdnaja až 13 000 lidí

7. 2. 2017

čas čtení 5 minut

Až 13 000 oponentů Bašara al Asada bylo během prvních pěti let syrské občanské války tajně oběšeno v jedné z nejděsivějších věznic v Sýrii. Byla to součást vyhlazovací politiky, nařízené na nejvyšších úrovních syrské vlády, konstatuje Amnesty International.

Mnoho tisíc dalších lidí vězněných ve věznici Sajdnaja zemřelo na následky mučení a vyhladovění, uvádí Amnesty, a jejich mrtvoly byly házeny po dobu posledních pěti let do dvou masových hrobů na předměstí Damašku vždy mezi půlnocí a úterým ráno.

Zpráva s názvem Lidská jatka zahrnuje informace o státem sankcionovaném mučení a vyhlazování, jaké je i pro syrskou občanskou válku bezprecedentní.

Zpráva poukazuje na to, že od roku 2015 byly zřejmě oběšeny ve věznici Sajdnaja další tisíce lidí, avšak Amnesty International už nemá od konce roku 2015 přístup k informacím z tohoto vězení.

Amnesty International interviewovala v této věci 84 svědků. Čtyři z nich byli bývalé stráže ve dvou klíčových budovách, v "rudé budově", v níž byli vězněni civilisté, a v "bílé budově", kde byli vězněni bývalí vojenští činitelé. V suterénu bílé budovy byli lidé věšeni. Více než roční výzkum se soustředil na 31 mužů, kteří byli vězněni v obou budovách. Interviewován byl také vojenský soudce.

Svědci svědčili, že jednou až dvakrát týdně bylo najednou popravováno vždy 20 až 50 lidí po podvodných procesech u vojenského soudu. Jejich mrtvoly byly odváženy do nedaleké tišreenské vojenské nemocnice, kde byla úmrtí zaznamenávána jako důsledek choroby dýchacích cest nebo selhání srdce. Byli pohřbíváni ve vojenském prostoru Nahja, jižně od Damašku a Quatany.

Autorka zprávy Nicolette Waldmannová odhaduje počet popravených osob od minima 5000 až po maximum 13 000.

"Není důvodu předpokládat, že popravy přestaly. Domníváme se, že je velmi pravděpodobné, že popravy pokračují i dnes a že byly usmrceny tisíce dalších lidí," uvádí Waldmannová.

"Přišli pro ně v pondělí. Než byli oběšeni, byli odsouzeni k smrti během dvou až tříminutového slyšení. Rozsudky smrti podepisoval ministr obrany, který k tomu měl pravomoci od prezidenta Asada. Byla to politika exterminace."

Waldmannová uvádí, že popravy těchto obětí jsou jiný případ než případ systematického vyvražďování více než 11 000 vězňů jinde v Sýrii, k němuž docházelo od března 2011 do srpna 2013, které zdokumentoval fotograf skrývající se pod přezdívkou Caesar, který pracoval pro syrskou vojenskou policii.

Syrská observatoř pro lidská práva uvedla loni v květnu, že od začátku povstání proti Asadovi zemřelo na důsledky mučení či děsivých podmínek v syrských věznicích nejméně 60 000 lidí.

Původní povstání proti Asadovi bylo brutálně potlačeno. Asadova policie od roku 2011 zatkla obrovské množství lidí. Od konce roku 2011 se povstání začalo měnit ve vojenskou rebelii, jejímž cílem byla Asada svrhnout.

Od poloviny roku 2012 začaly do války v Sýrii zasahovat džihadistické skupiny ze zahraničí, kteří se promíchali se stovkami fundamentalistických islamistů, propuštěných z Asadových věznic, kteří začali tříštit opozici. Zatímco docházelo k masového zatýkání syrských občanů, z většiny území Sýrie začali lidé utíkat do zahraničí.

Válka brzo vyvolala největší uprchlickou krizi od konce druhé světové války. Masová imigrace je od té doby v ohnisku politické debaty v Evropě a v USA a podpořila tam vzestup populismu a nacionalistických předáků, jako je Donald Trump, který zakázal Syřanům a dalším občanům z Blízkého východu vstup do USA, než jeho zákaz zrušily americké soudy.

Amnesty International uvádí, že vážného porušování lidských práv vězněných osob se dopouštěly i nestátní ozbrojené skupiny v Sýrii. Zejména al Kajdou inspirovaná organizace Jabhat al-Nusra a Islámský stát jsou obviňovány z válečných zločinů. Avšak Amnesty International potvrzuje, že "drtivá většina zločinů od roku 2011 byla spáchána syrskými vládními úřady".

Svědci popravování ve věznici Sajdnaja popisovali metodickou rutinní praxi, kdy osoby, které měly být oběšeny, byly odpoledne vyzvednuty ze svých cel v červené budově a bylo jim sděleno, že budou převezeny do jiné věznice. Namísto toho byli převedeni do suterénu bílé budovy a opakovaně biti. Pak byly předvedeny před vojenského soudce a odsouzeny k smrti. Mezi půlnoci a třetí hodinou ráno byly oběšeny.

Amnesty International konstatuje, že její svědci podrobně popsali všechny kroky tohoto procesu a někteří z nich podrobně vylíčili děsivé scény, jak je slyšeli z místností pod sebou. Organizace Amnesty International požadovala letos v lednu od syrské vlády vyjádření k této věci, ale nedostala žádnou odpověď. Výzkumníci Amnesty International mají zákaz vstupu do Sýrie.

"To, co jsme odhalili, je naprosto bezprecedentní," řekla Waldmannová. "Vyžaduje to novou reakci. Tato praxe musí skončit."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6197

Diskuse

Obsah vydání | 8. 2. 2017