Mezitím v Absurdistánu 16:

Předvolební překreslování volebních okrsků, reforma školství a zasvěcení elektrárenské společnosti Panně Marii

7. 2. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 9 minut

“Je rok 2017. Celé Mazowsze je připojeno k Varšavě. ... Celé? Ne! Jedna obec, obývaná nepoddajnými voliči Občanské platformy, stále ještě bojuje. Posádky voličů strany Právo a spravedlnost v okolních obcích Konstancin-Jeziorna a Piaseczno nemají snadný život…”

Tohle je za poslední týden jeden z nejpopulárnějších vtipů v Polsku. Ale co má Francouz Asterix společného s Varšavou? No, strana Právo a spravedlnost si povšimla, že mnoho Poláků, kteří pro ni hlasovali, už nepovažuje její vládu za úspěch. A blíží se komunální volby, takže je načase začít překreslovat volební okrsky. Hovoří se o tom, že kolem Częstochowé by se měl vytvořit sedmnáctý okres, podle Szymona Giżyńského, poslance strany Právo a spravedlnost, "je to nutné, protože je to věc celonárodního významu. Częstochowa je duchovním hlavním městem Polska a má obrovský význam pro naši národní totožnost".

Avšak duchovní význam Częstochowé není nic ve srovnání s významem "znovudobytí Varšavy". Pro stranu Právo a spravedlnost je to otázka cti, protože kromě vítězství Lecha Kaczyńského a osob jmenovaných z PiS, kteří dostali místa, aby se nemusely konat volby, poté, co se Kaczyński vzdal kandidatury na primátora Varšavy, aby mohl kandidovat na prezidenta Polska, Varšava byla dlouhá léta považována za baštu Občanské platformy. Strana Právo a spravedlnost ví velmi dobře, že ve Varšavě nemůže vyhrát, a tak přišli s mazaným plánem, že změní administrativní hranice Varšavy a začlení do nich okolní okrsky, které většinou podporují PiS. Jen většinu z nich, protože jeden z těchto okrsků, Podkowa Leśna, hlasoval pro Občanskou platformu dlouhá léta, takže ho jaksi navrhovatelé těchto administrativních změn do plánu zapomněli začlenit. Takže pokud bude tento návrh zákona schválen, okrsek Podkowa Leśna se v městě Varšava stane samostatnou enklávou.

Samozřejmě strana Právo a spravedlnost, která tak ráda pořád zdůrazňuje, že je důležité při každé příležitosti Polákům naslouchat, se vůbec neobtěžovala zeptat se lidí, kterých se to týká, co si o tom myslí. Ze 32 poslanců strany Právo a spravedlnost, kteří podepsali navrhovaný zákon, žije jen jeden ve Varšavě a žádný z nich nežije v okolních oblastech. Návrh zákona byl, jako obvykle, protlačen bez jakýchkoliv veřejných konzultací - samozřejmě, strana Právo a spravedlnost nechce jednat s nějakými normálními lidmi, zejména poté, co se nedávný anschluss farností obklopujících město Opole (navzdory tomu, že se proti tomu během veřejných konzultací postavilo téměř 100 procent lidí) setkal s ostrou opozicí tamějších obyvatel. Konaly se dokonce i hladovky.

Avšak administrativní hranice nejsou jediné hranice, které jsou měněny navzdory opozici veřejnosti. Reformu školství, kterou provádí strana Právo a spravedlnost a která nás v podstatě vrací k systému, který v Polsku existoval za komunistické éry, nepřivítali ani kritici dnešního systému. Tlak strany Právo a spravedlnost, aby se reforma školství realizovala navzdory její absolutní nepřipravenosti, což vrhlo břemeno povinnosti zvládnout chaos na komunální úřady, prostě musí skončit totální katastrofou. Avšak strana Právo a spravedlnost je připravena na všechny eventuality. Pokud má být školství spláchnuto do kanálu, ministr školství jmenoval Barbaru Rudzińskou-Mękalovou šéfkou Centra pro rozvoj vzdělávání. Učitelé protestují, že tato žena nemá vůbec žádnou relevantní kvalifikaci ani zkušenosti, ale bylo jim vysvětleno, že prý má zkušenosti z řízení velkého projektu. Problémem je, že tuto zkušenost získala tím, že byla ředitelkou vodáren a kanalizace v městě Piaseczno, kde nebyla považována zrovna za úspěch: jediné, co tam dokázala, bylo, že údajně zvýšila ceny vodného a stočného a pak byla po konfliktech se zaměstnanci suspendována.

Naštěstí, tam, kde ministerstvo školství selhává, mají jiná ministerstva budoucnost polské mládeže silně na mysli. Za podpory ministerstva obrany byla otevřena školka. Bylo to oslaveno umístěním pamětní desky, která vychvaluje zásluhy ministra Antoniho Macierewicze. Takže až půjdou dětičky do školky, a pak do první třídy a naučí se číst, budou se moci vrátit do školky a přečíst si, komu vděčí za tak vynikající vstup do života na vzdělávacím žebříčku.

Když už mluvíme o Macierewiczovi, možná by vás zajímalo, jak to dopadlo s vyšetřováním automobilové havárie, kterou jeho kolona způsobila v Toruni, jak jsme o tom psali minulý týden? No tak, žádné vyšetřování nebude. Vojenští prokurátoři kvalifikovali tento případ jako pouhou malou nehodu. Za nehodu mohlo počasí, rozhodla vojenská policie. Případ uzavřen. Co se týče nákladů vojenských pikniků, stále jsem ještě nedostal žádnou odpověď z tiskového střediska ministerstva obrany. Pravděpodobně nemají čas, protože se snaží utajit nějakou další kompromitující zprávu o jejich šéfovi Bartłomieji Misiewiczovi.

Ale aspoň jsou zajištěny naše energetické potřeby. Nově jmenované vedení energetické společnosti Energa během obřadné mše svěřilo svou firmu Panně Marii. Vzhledem k tomu, že experti varují mnoho let, že polská elektrická rozvodná síť je na pokraji kolapsu v důsledku zastaralých uhelných elektráren a vedení, které prostě je na hranici nefunkčnosti, a vláda strany Právo a spravedlnost právě zmasakrovala polský průmysl obnovitelné energie a suspendovala projekt jaderné elektrárny, jedinou naději bude zřejmě skutečně jen světlo věčné.

Kněží vždycky rádi dávají polským politikům dobré rady. Kněz Paweł Bortkiewicz, poradce prezidenta Dudy, se dostal na titulní stránky novin se svou hlubokou analýzou opozice. Podle něho jsou to všechno komici a měli by nejlépe vystupovat za vězeňskou zdí. Dneska se to možná zdá absurdní, ale kdo ví, jednoho dne to může být pravda. Nebylo by to poprvé. Někteří jiní poradci strany Právo a spravedlnost tvrdili, že v různých zemích prý existují takzvané "no-go zóny". A teď to zrovna bylo potvrzeno. Podle cestovní kanceláře Rainbow Tours se ukázalo, že čistě polské zóny, vytvořené v Řecku, v Chorvatsku a v dalších balkánských zemích výlučně pro polské turisty, jsou u jejích zákazníků obrovským úspěchem. Jsem si jist, že nejen mnoho Poláků, ale i cizinci, si udrží od těchto no-go zón velký odstup.

Mezitím znovu úspěšně dokázala státní televize TVP, že jedinou agendou deníku Gazeta Wyborcza je šířit levicovou ideologii. Protismogové masky, které se prodávaly se čtvrtečním vydáním Gazety Wyborczej, byly šedivé s červeným filtrem, a chytří novináři v TVP si okamžitě povšimli, že filtr připomíná čepici Buďonovku! Skutečnost, že polská premiérka Beata Szydło měla na sobě na horách lyžařský oděv stejné barevné kombinace, a tedy vlastně také to připomínalo bolševické uniformy, to jaksi  jejich pozornosti uniklo.

V zahraniční politice nejsou Rusové zrovna moc spokojeni, že se k nim Lukašenko obrátil zády a přátelí se se svým novým kamarádem Waszczykowským. Právě proto dostala vláda Donalda Trumpa informaci o polské invazi do Běloruska. Nemějte starost, pane Trumpe, nesnažíme se nikoho vojensky napadnout, to bude zřejmě jen ztracený tým katastrálních odborníků, kteří se snaží určit nové hranice Varšavy.

Nejenže nikoho vojensky nenapadáme, ale také jsme nejlepší v úsilí zabránit tomu, abychom se stali terčem invaze STRAŠLIVÝCH ISLÁMSKÝCH TERORISTŮ! Když se město Sopot rozhodlo přijmout deset sirotků z Aleppa, vláda je odmítla vpustit do Polska z údajných bezpečnostních důvodů. Další obrovský úspěch! Tím, že jsme odmítli pomoc pouhým deseti dětem z válečné zóny, ochránili jsme znovu své nadřazené křesťanské hodnoty! Skutečnost, že Izrael právě přijal ze Sýrie sto dětí, je zřejmě pro mnoho voličů strany Právo a spravedlnost  potvrzením, že celá záležitost byla stejně jen židovské spiknutí.

Šíří se nepodložené zprávy, že v důsledku rozdílných názorů v této věci uvažuje Ježíš Kristus, že odstoupí z funkce Krále Polska.

Vzhledem k tomu, že jste na těchto stránkách, máme na vás malou prosbu. Britské listy čte hodně lidí, ale na jejich provoz přispívá jen zlomek čtenářů. Zvlášť v nynější zhoršující se mezinárodní situaci jsme přesvědčeni, že věcné informace a analýzy, které BL přinášejí do českého prostředí, hrají nezastupitelnou roli. Server se však nedá provozovat zadarmo. Prosíme, přispějte finančně na jeho provoz.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
5455

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2017