Trump lživě obvinil média z "potlačování informací" o teroristických útocích a vydal pochybný seznam

7. 2. 2017

čas čtení 1 minuta


Bílý dům vydal seznam 78 teroristických útoků na podporu tvrzení Donalda Trumpa, že "lživá média" o nich záměrně neinformují.

Avšak na seznamu jsou četné teroristické útoky, o nichž informovala západní média naprosto saturačním způsobem, včetně pařížských útoků na divadlo Bataclan, atentátu kamionem v Nice i střelby v San Bernardino. Mnoho dalších útoků, včetně obklíčení v Sydney a útoku na berlínský vánoční trh, také dominovalo světovým médiím.

Seznam vydaný Bílým domem obsahuje věcné nepřesnosti a mnoho gramatických chyb. Byl vydán poté, co Trump v pondělí řekl vojenským činitelům shromážděným v městě Tampa na Floridě, že po celé Evropě došlo k množství teroristických útoků, ale "v mnoha případech o tom nechce velmi, velmi nepoctivý tisk vůbec informovat." Dodal: "Mají své důvody, a vy tomu rozumíte."

David Gergen, politický analytik a poradce čtyř předchozích amerických prezidentů, Trumpovy lživé výroky ostře kritizoval:

"Myslím, že je to snad nejvíce šokující věc, jakou tento prezident udělal, mezi mnoha, protože to, co vlastně říká, je, že tisk neplní svou roli, protože má vlastní politickou agendu. Tisk vám nechce říct pravdu o tom, jak nebezpečný je terorismus. Jen prosazuje levicovou agendu, což zjevně není pravda. Trump šíří tyto lži, aniž by poskytl jakékoliv závažnější důkazy. Na seznamu je San Bernardino, jako kdyby se tomu atentátu tisk řádně nevěnoval. Je to prostě překvapující a je to nedůstojné prezidentského úřadu. Myslím, že to rozbíjí strukturu toho, co nás spojuje jako národ, jestliže si navzájem nemůžeme důvěřovat, jestliže nemůžeme důvěřovat Bílomu domu a říká nám, že nemůžeme důvěřovat tisku. Takto dochází k rozkladu demokracií."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
4805

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2017