Británie nemá žádnou strategii pro brexit

15. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

Deník Times zveřejnil prozrazený vládní dokument, že londýnská vláda nemá pro brexit žádnou strategii: "Navzdory dlouhým debatám mezi státními tajemníky ministerstev, nevznikla žádná společná strategie."

Londýnská vláda nezvládá množství práce, které vzniklo hlasováním pro brexit a členové vlády se nedokázali dohodnout na společné strategii. Vyplývá to z prozrazeného memoranda o jednání kabinetu.

Ministerstva jsou nucena pracovat na více než 500 projektech, spojených s odchodem z EU a budou muset zřejmě najmout nových 30 000 státních úředníků. jinak nezvládnou množství práce, které vzniklo kvůli brexitu.

Dokument identifikuje tendenci v premiérce Therese Mayové "rozhodovat o všem sama", což je strategie, která je neudržitelná. Tři probrexitoví ministři Liam Fox, Boris Johnson a David Davis jsou v konfliktu s ministrem financí Philipem Hammondem a jeho spojencem, ministrem pro podnikání Gregem Clarkem.

V memorandu, datovaném 7. listopadu a prozrazeném deníku Times, se také praví, že mezi ministerstvy "nevznikla žádná společná strategie" navzdory rozsáhlé debatě mezi státními tajemníky, kteří vedou jednotlivá ministerstva.

Kromě toho se očekává, že velké průmyslové podniky budou "vládu vydírat" podobně jako automobilka Nissan, budou hrozit, že pokud nedostanou mimořádná ujištění, že je brexit nepoškodí, odejdou z Británie.

Zprávu vypracoval zaměstnanec finanční a analytické firmy Deloitte. Londýnská vláda její legitimitu popírá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7001

Diskuse

Obsah vydání | 16. 11. 2016