OSN platí syrskému režimu prezidenta Asada miliony dolarů

30. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

V rámci programu rozvojové pomoci udělila Organizace spojených národů kontrakty v hodnotě desítek milionů dolarů lidem těsně spojeným se syrským prezidentem Bašarem Asadem. Syrští podnikatelé, kteří jsou postiženi mezinárodními sankcemi, a syrské vládní úřady a charitativní organizace dostali od OSN podstatné finanční částky. Peníze obdržely i charitativní instituce, založené prezidentovou manželkou Asmou al-Assad a jeho blízkým společníkem Ramim Makhloufem.

Kritikové poukazují na to, že peníze od OSN pomáhají udržovat u moci režim, který zavinil smrt statisíců svých vlastních občanů.

- OSN zaplatila syrské vládě více než 13 milionů dolarů na podporu zemědělství, avšak Evropská unie zakázala obchodování s příslušnými syrskými ministerstvy kvůli obavám, že peníze budou zneužity.

- OSN zaplatila více než 4 miliony dolarů syrské státní ropné společnosti, která je také na seznamu podniků, postižených sankcemi EU.

- Světová zdravotnická organizace vydala více než 5 milionů dolarů na podporu syrské národní krevní banky, kterou ovládá Asadovo ministerstvo obrany. Darovaná krev pochází ze zemi, které dodržují hospodářské sankce proti Asadovu režimu. Světová zdravotnická organizace se obává, že Asadova vláda krevní banku používá především pro potřeby svých vojáků.

- OSN zaplatila nejméně 258 syrských firem částky tak vysoké jakoé 54 milionů dolarů a 36 milionů dolarů. Mnoho těchto firem má vazby na prezidenta Asada.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7408

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2016