Facebook vyhodil z práce pracovníky pro trending a automatický algoritmus se pak zbláznil

30. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Algoritmus rozšířil falešnou zprávu o "zrádné" moderátorce Fox News Megyn Kellyové, urážlivý titulek o konzervativní komentátorce Ann Coulterové a odkaz na článek o muži, masturbujícím s kuřecím sandvičem

Jen pouhých několik měsíců po zjištění, že zpravodajský modul Facebooku, určující, které zprávy jsou "trending", tedy nejpopulárnější, ovládají lidé, vyhodila firma Facebook své editory a nechala práci dělat automatický algoritmus. Výsledky jsou dosud katastrofální.

Editoři byli vyhozeni na hodinu za přítomnosti bezpečnostní stráže. Po propuštění dostali plat na čtyři týdny nezaměstnanosti.

V sobotu automatický algoritmus rozšířil jako "populární" falešnou zprávu: "Fox News odhalila zrádkyni Megyn Kellyovou, vyhodili jí, že podpořila Hillary". Megyn Kellyová dále zůstává zaměstnankyní Fox News a nepodpořila Hillary Clintonovou.

Jiný překvapivý titulek zněl "Hvězda řekla, že Ann Coulterová je rasistická k.nda" a třetí odkazoval na hashtag na Twitteru, na němž byl zveřejněn muž, který masturboval s kuřecím sandvičem.

Propuštění editorů populárních zpráv bylo prý dlouhodobým plánem Facebooku. Automatický modul se měl "naučit" správné praxi určování, co jsou populární zprávy, z rozhodování editorů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8679

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2016