Evropská komise nařídila firmě Apple, aby zaplatila Irsku 13 miliard dolarů na daních

30. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Generální ředitel firmy Apple řekl, že to ohrozí investice jeho firmy v Evropě

Evropská komise rozhodla, že dohoda Irska s firmou Apple z let 1991-2015 dovolila tomuto podniku, aby připisoval své zisky svému "ústředí", které existovalo jen na papíře a nemohlo takovéto zisky generovat.

V důsledku toho se firma Apple vyhnula placení daní z téměř všech zisků z prodeje veškerých svých výrobků na jednotném evropském trhu tím, že registrovala všechny své zisky v Irsku a nikoliv v zemích, kde se výrobky prodávaly.

Firma Apple a Irsko rozhodnutí Evropské komise odmítly a chtějí se proti němu odvolat. Částka 13 miliard euro se rovná ročnímu rozpočtu Irska na zdravotnictví. Irští aktivisté požadují, aby byla částka investována do veřejného bytového fondu.

Zdaněné zisky firmy Apple neodpovídaly hospodářské realitě, konstatovala Evropská komise. V roce 2003 zaplatila firma Apple 1 procento daní ze svých zisků. V roce 2014 to bylo 0,005 procenta daní.

Margrethe Vestager, evropská komisařka pro otázky konkurence, uvedla: "Členské země nemohou poskytovat vybraným firmám daňové úlevy - to je podle zákona EU ilegální. Vyšetřování Evropské komise došlo k závěru, že Irsko poskytlo firmě Apple ilegální daňové úlevy, které jí umožnily, aby zaplatila během mnoha let daleko menší daně než jiné podniky.

Generální ředitel firmy Apple Tim Cook si stěžoval, že Evropská komise znásilňuje irské právo a rozbíjí mezinárodní daňový systém. Rozhodnutí Evropské komise ohrožuje investice a vytváření pracovních příležitostí v Evropě.

Irský ministr financí Michael Noonan uvedl, že Irsko se také odvolá, protože takovéto rozhodnutí Evropské komise by "poškodilo pověst Irska" v očích mnoha jiných multinacionálních společností."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6752

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2016