Jak předem identifikovat masového vraha

18. 7. 2016

čas čtení 2 minuty

Víme že v 95 procentech je masový vrah muž, typicky je to běloch (téměř dvě třetiny jich jsou běloši) a je starší než normální vrazi. Z výzkumů vyplývá, že polovina osob, které postřílely větší množství lidí, je starší 30 let, jen 12,2 procent z nich je mladší než 20 a 38 procent z nich jsou ve věku 20-29 let, napsala Clare Allely na serveru The Conversation po nedávném masovém vraždění v americkém Orlandu. Její informace jsou užitečné i pro masakr v Nice.

Velkým problémem při snahách vědců identifikovat lidi, u nichž je vysoká pravděpodobnost, že spáchají masové vraždění, je že počet takovýchto událostí je nesmírně nízký. Proto nelze použít konvenčních výzkumných metod, jako jsou studie určitých společenských skupin.

Masoví crazi mívají společné psychické vlastnosti a vlastnosti chování, jako je deprese, resentiment, sociální izolace, tendence externalizovat vinu, fascinaci explicitně násilnou zábavou a podstatný zájem o zbraně.

Bohužel je velmi obtížné najít podle těchto faktorů nebezpečné jedince, protože tyto psychické vlastnosti a vlastnosti chování jsou v populaci dost široce zastoupeny. Například v USA trpí duševními poruchami asi 20 procent Američanů - to je více než 60 milionů lidí.

Důsledkem toho je, že pokusy identifikovat potenciální pachatele nacházejí mnoho nevinných lidí.

Často se také hovoří o tom, že masové vraždění často páchají lidé s chorobami nervového vývoje, jako je kriminální autistická psychopatie či Aspergův syndrom a že je možné nalézt větší množství varovných příznaků například podle toho, co tito lidé píší na internetu.

Užitečnou metodou je podrobně shromáždit po každém případu masového vraždění co největší množství informací o zázemí daného jednotlivce (například, o jejich duševním zdraví) a o chování, jakým se jednotlivec projevoval před masovou vraždou. Na základě těchto informací by mělo být časem možno vytvořit databázi, které by posléze mohli vědci využívat pro identifikaci vzorců chování.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8793

Diskuse

Obsah vydání | 19. 7. 2016