Evropa a USA naléhají na Turecko, aby dodržovalo zákony

18. 7. 2016

čas čtení 1 minuta


Evropští politikové a americký ministr zahraničí John Kerry apelovali na Turecko, aby respektovalo zákonnost. Turecký prezident Erdogan provádí po neúspěšném víkendovém puči čistku státních institucí.

Federica Mogherini, zahraničněpolitická šéfka EU, zdůraznila, že EU požaduje plné dodržování ústavního pořádku Turecka a respekt vůči demokracii, lidským právůmn a základním svobodám. Totéž řekl americký ministr zahraničí John Kerry.

Turecko uvažuje o obnovení trestu smrti pro pučisty. Ten byl v Turecku zakázán r. 2004. Mogherini zdůraznila, že takové rozhodnutí by znamenalo, že by se Turecko nemohlo stát členem Evropské unie.

Turecká vláda oznámila zatčení 2700 soudců a v pondělí uvedla, že bylo propuštěno 7850 policistů. Do neděle bylo celkem zatčeno 6000 osob, což vede k otázkám, koli ze zatčených osob mělo něco společného s pučem. Erdoğan je obviňován z posilování autoritářství a toto je prý další příklad.

Znovuzavedení trestu smrti v Turecku by znamenalo, že Turecko ztratilo právo ucházet se o členství v EU, a také by se rozložila dohoda EU-Turecko o uprchlících, v jejímž důsledku došlo k výraznému snížení počtu uprchlíků směřujících do Evropy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6786

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2016