USA: V první den republikánského sjezdu vyvolávají Trumpovi stoupenci v Američanech strach

19. 7. 2016

čas čtení 1 minuta

Trumpovi stoupenci, kteří promluvili v první den sjezdu Republikánské strany, otevřeně vyvolávali v Američanech strach. Kampaň republikánů zaujala ostře nacionalistický postoj.

"Drtivá většina Američanů se necítí bezpečná," tvrdil bývalý newyorský primátor Rudy Giuliani s tím, že došlo v USA a ve spojeneckých zemích za posledních sedm měsíců k pěti velkým islamistickým teroristickým útokům.

"Svět mimo naše hranice je děsivé místo," tvrdil ve svém emocionálním projevu bývalý vojenský námořník Marcus Luttrell. "Amerika je světlo," dodal.

Předseda parlamentního výboru pro domácí bezpečnost Mike McCaul tvrdil, že "Amerika je na mušce". "Naše vlastní ulice se staly bojištěm," dodal. "Odmítněme dusivou politickou korektnost a nazveme hrozbu tím, čím je: nepřítelem je radikální islám."

Když mluvčí hovořili o amerických vojenských intervencích v zahraničí či o smrti Američanů, dav skandoval: "USA, USA!"

Někteří mluvčí také tvrdili, že smrt Američanů způsobují i nezdokumentovaní imigranti v USA. Na ně si stěžovala Mary Mendoza, matka policisty, kterého při jízdě nedovolenou rychlostí usmrtil nezdokumentovaný imigrant.

Delegáti byli také povzbuzováni, aby se obávali Hillary Clintonové. "Zavřít ji! Zavřít ji!" skandoval dav, povzbuzován mluvčími na pódium.

Dav také vřele přivítal projev Slovinky Melanie Trumpové, která se silným slovinským přízvukem Trumpa vychválila do nebes.

Podrobnosti v angličtině ZDE

USA
0
Vytisknout
6091

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2016