Navzdory potížím po britském referendu Wilders prosazuje "Nexit"

8. 7. 2016

čas čtení 3 minuty


Nizozemský ultrapravicový politik Geert Wilders oznámil, že bude usilovat o referendum o vystoupení EU navzdory potížím, které vyvolalo britské hlasování. Chce také uzavřít nizozemské hranice pro muslimské přistěhovalce.


Navzdory tomu že již jednou neuspěl, Wilders hodlá z uvedeného tématu udělat hlavní bod kampaně své Strany svobody v v březnových volbách.

Wilders odmítl nežádoucí důsledky britského odchodu z unie, které přinesly pokles kursu libry na jednatřicetileté minimum, propad cen nemovitostí a varování Bank of England před riziky pro finanční stabilitu někdejší druhé největší evropské ekonomiky.

"Je to enormní vítězství, Británie znovu získala národní suverenitu, stala se svobodnou a nezávislou zemí," sdělil Wilders AFP v rozhovoru v budově parlamentu.

Podle nizozemského politika bolestné britské problémy po hlasování z 23. července budou jen dočasné. "V delším výhledu se jak ekonomicky tak politicky prokáže, že Británie učinila správné rozhodnutí a zbavila se se nevolených politiků v Bruselu, kteří rozhodovali o její měnové police, o její rozpočtové politice a ajejí imigrační politice," prohlásil Wilders.

Také Nizozemsko prý by z vystoupení profitovalo, stejně jako z návratu ke guldenu.

Minulý týden Wilders nicméně pro podobný návrh získal v parlamentu jen 14 hlasů, zatímco 124 bylo proti.

"Brusel - samozřejmě jej nemůžete srovnávat se Sovětským svazem - ale nakonec je to totalitární, jakoby sovětská instituce," řekl politik. "Je snazší změnit Severní Koreu než Evropskou unii," dodal, když byl dotázán, zda by nebylo lepší zůstat uvnitř a bojovat za změnu.

V důsledku migrační krize průzkumy voličských preferencí v posledních měsících dávaly Wildersově straně jasný náskok před vládní koalicí Strany práce a Lidové strany pro svobodu a demokracii vedené premiérem Markem Ruttem.

Koncem loňského roku průzkumy dávaly straně šanci až na 38 křesel ve stopadesátičlenném parlamentu, ale podpora poklesla. Ve čtvrtek publikovaný průzkum Ipsosu dává straně 28 křesel - ale i to je mnohem víc než současných 12 a o jedno víc, než má premiérova strana.

Před parlamentními prázdninami bylo vidět, že se Wilders již cítí být budoucím premiérem. Vládní strany však s ním do koalice jít nechtějí.

Imigrační krize Nizozemsko polarizovala a vyvolala zuřivou debatu a několik útoků na uprchlická centra.

Wilders zdůraznil, že bude prosazovat omezení imigrace a "uzavře hranice lidem z islámských zemí".

Prohlásil: "Nejsme xenofobové, ale jsme proti přílivu kultury, která je proti všemu, za čím si stojíme. Neříkám, že všichni muslimové jsou špatní lidé nebo jsou teroristé... Ale jsem přesvědčen, že každá země, kde je islám dominantní... vidíte totální absenci svobody, demokracie, vlády zákona, občanské společnosti."

"Všichni lidé jsou si rovni, ale ne všechny kultury jsou si rovny. Naše kultura založená na křesťanství, humanismu a judaismu je vysoce nadřazená islámské kultuře."

Nepřekvapí, že se Wilders označil za příznivce amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa a prozradil, že byl pozván na sjezd Republikánské strany v Clevelandu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5577

Diskuse

Obsah vydání | 8. 7. 2016