Zpráva Johna Chilcota:

Před invazí do Iráku nebyly vyčerpány všechny možnosti

6. 7. 2016

čas čtení 3 minuty

Sir John Chilcot: 28. července ujistil pan Blair písemně prezidenta Bushe, že "bude na jeho straně, ať se stane cokoliv". Avšak jestliže Spojené státy chtěly koalici pro vojenskou akci, bylo by zapotřebí změn ve třech klíčových oblastech: pokrok v mírovém procesu na Blízkém východě, autority OSN a změnu veřejného mínění v Británii a v Evropě a v arabském světě. Pan Blair také poukázal na to, že by bylo zapotřebí přislíbit angažmá v Iráku na dlouhodobou perspektivu.

Velká Británie se rozhodla přidat se k invazi do Iráku dříve, než byly vyčerpány mírové alternativy pro odzbrojení. Vojenská akce v té chvíli nebyla jediná možná. Také jsme dospěli k názoru, že úsudek o vážnosti hrozby představované iráckými zbraněmi hromadného ničení byla prezentována s jistotou, která nebyla ospravedlněná. Navzdory výslovnému varování byly důsledky invaze podceněny, plánování a přípravy pro Irák po Saddámu Husajnovi byly naprosto nedostatečné. Vláda selhala a nesplnila cíle, které si předsevzala.

Jon Snow, Channel Four News: Chilcot vypracoval ostře kritickou zprávu. Zřejmě povede celé řadě případů u soudu. I když pravomoci k stíhání Tonyho Blaira v Haagu zatím neexistují.

Po sedm let trvající analytické práci byla ve středu v Londýně zveřejněna rozsáhlá analýza Sira Johna Chilcota o invazi do Iráku z roku 2003. Chilcot uvedl, že

- Výzvědné informace o údajné existenci Saddamových zbraní hromadného ničení byly předkládány jako by to byla fakta, přestože pro to nebyl žádný důvod. Výbor pro výzvědné informace britské vlády měl Tonyho Blaira varovat, že nebylo zjištěno "mimo pochybnosti", že Irák dál vyrábí chemické a biologické zbraně.

- Před invazí nebyly vyčerpány všechny alternativy a Británie a USA neměly žádné řádné plánování pro dobu po válce. Navzdory varování byly důsledky války podceněny. Plánování a příprava pro Irák po vládě Saddáma Husajna byly zcela nedostatečné.

- Válka byla selháním. Vláda nedosáhla cílů, jichž si stanovila

- Velká Británie ochromila autoritu Rady bezpečnosti OSN.

- Proces rozhodování o tom, zda je válka legální, byl nedostatečný. O tom mohl rozhodovat pouze řádně ustavený a mezinárodně uznávaný soud.

- Přestože byl Blair varován, že vojenská invaze do Iráku zvýší nebezpečí terorismu vůči Británii a britským zájmům, ignoroval to.

- Tony Blair měl předvídat poválečné problémy.

- Blair přecenil svou schopnost ovlivnit Spojené státy ohledně Iráku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Reakce ruského velvyslanctví v Londýně:

0
Vytisknout
6939

Diskuse

Obsah vydání | 8. 7. 2016