Michael Gove: Největším nepřítelem Británie jsou experti - argumentace, která je tak podobná argumentaci českých xenofobů...

12. 6. 2016

čas čtení 4 minuty

Hlavní představitel kampaně za odchod Británie z EU Michael Gove naléhal na veřejnost, aby v této věci ignorovala názor expertů. "Myslím, že lidé v této zemi," zdůraznil Gove, "už mají plné zuby expertů." Jeho kolegové ho v tom podpořili. Stoupenkyně odchodu Británie z EU Gisela Stewart se vyjádřila: "Existuje jen jediný expert, na němž záleží, a to jste vy, volič." Nigel Farage, šéf euroskeptické strany UKIP, upozornil, že mnoho nezávislých expertů je ve skutečnosti placeno britskou vládou anebo Evropskou unií. Všichni šéfové kampaně za Brexit neustále hovoří o tom, že experti udělali v minulosti četné chyby. Je to typ argumentace, který je tak rozšířený v českých publikacích, jako jsou Parlamentní listy, které pak napodobuje část českých médií.

Rychle se po celé Británii rozšířila nepřátelská nálada vůči expertům. "Experti," posmíval se jeden posluchač v telefonátu do britského rozhlasu, "přece postavili Titanic!"

Poté, co se Británie hlasováním pro odchod z EU vymanila ze smrtícího objetí Evropské unie, musíme doufat, že se také osvobodí od škodlivého a zlovolného vlivu expertů, píše v deníku Daily Telegraph ironicky komentátor Michael Deacon a ptá se:

Kdo přesně jsou ti "experti"? Odkud pocházejí? Co chtějí? Proč si myslí, že vědí víc než my?

Ve svém článku pak Deacon poskytuje podle Goveova vzoru vážné varování před experty:

Lékaři

"Vládne falešná představa, že lékaři vědí něco o lékařství, jen prostě proto, že medicínu studovali až 16 let. Vždyť ještě před několika staletími tito lidé pacientům předepisovali pijavice a amputovali končetiny bez umrtvení. Mýlili se tehdy, mýlí se i dnes. Slušní, obyčejní britští pacienti už mají dost lékařských elit, které nás poučují o tom, kolik tabletek si kdy máme brát. Každý den nás lékaři straší varováním, že když budeme příliš mnoho jíst, ztloustneme, a že kouření způsobuje rakovinu. Je to neodpovědné a nesmyslné vyvolávání strachu. Takový negativní přístup veřejnost od názoru lékařů jen odrazuje. Upřímně řečeno, je načase převzít kontrolu nad operačními sály a začít operace provádět sami!"

Učitelé matematiky

"Matematické elity si žijí velmi dobře ze své propagandy, že 2+2=4. Zkuste jen naznačit, že 2+2=5 a okamžitě vás umlčí křikem. Míra stádovitého myšlení mezi matematiky je opravdu znepokojující. Obyčejní žáci v Británii, upřímně řečeno, už mají plné zuby této matematické korektnosti. My v kampani za odchod Británie z EU víme jasně, že 2+2 je zhruba 5.

Piloti

"Takzvaní experti, samozřejmě, vám budou tvrdit, že jestliže chcete řídit letadlo, musíte se podrobit nějakému oficiálnímu pilotnímu výcviku. Oni vám tvrdí, že to prý učiní vaši cestu letadlem takzvaně 'bezpečnější'. Jen se však podrobněji podívejte na fakta a objevíte hluboce znepokojující skutečnosti. Téměř všechna letadla, která kdy havarovala, byla pilotována kvalifikovaným pilotem. Logika je jasná. Kvalifikovaní piloti způsobují letecké katastrofy. Bylo by proto daleko bezpečnější, kdyby letadla pilotovali lidé, kteří v životě nevkročili do pilotní kabiny. Je to prostě zdravý rozum."

Soudci

"Slušní, obyčejní zločinci v této zemi už mají dost toho, že o nich rozhodují nevolení soudci. Je naprosto jasné, že soudní elity jsou nyní zcela izolovány a nevědí nic o snech a aspiracích průměrného kriminálníka. To se bude muset změnit. Naštěstí, až se osvobodíme od klepet Bruselu, budeme moci roztrhat obrovské množství byrokratických předpisů, kterým se také říká 'zákony', a utvoříme nový systém Svobodných věznic, které budou řídit sami pachatelé trestných činů. Tím, že osvobodíme naše vězně a umožníme jim, aby rozhodovali sami o tom, jak dlouho chtějí zůstat za mřížemi, umožníme britským kriminálníkům, aby se stali nejúspěšnějšími na celém světě!"

Zdroj ZDE

0
Vytisknout
7409

Diskuse

Obsah vydání | 14. 6. 2016