Matrix VT

26. 4. 2016

čas čtení 4 minuty

K napsání tohoto komentu mě, člověka ryze apolitického, snažícího se kriticky myslet, přivedl dokument s názvem Matrix AB . Vytvořil jej režisér p. Vít Klusák a na stránkách České televize je toto dílo glosováno následovně, píše Jaroslav Backa:

„Situační portrét jednoho z nejvlivnějších mužů české současnosti, politika a podnikatele Andreje Babiše. Filmový štáb jej několik měsíců sledoval v záři reflektorů i v jejich stínu. Setkává se také s osobnostmi, které o Babišovi vydávají nevšední osobní svědectví. Vzniká tak ojedinělý filmový vhled do světa moci. Režie V. Klusák“

Dokument začíná nevšedně, a to příchodem Andreje Babiše na projekci dokumentu samotného. Poté režisér šlápne na plyn dramatičnosti a na obrazovce se objeví pan Rada, kterého Andrej Babiš, údajně, cílenými kroky přivedl ke krachu, aby se bratru za hubičku zmocnil jeho firmy. Následuje prostřih na tvář Andreje Babiše, který se světe div se, tváří překvapeně a jak to říci kulantně, rozzlobeně.

Poté je představena směs Babišů smějících se, koblihy rozdávajících, prchajících, tančících, francouzsky a anglicky mluvících, ve vlaku jedoucích a dokonce opakovaně „kurva“ říkajících.

Tento gulášek hlava-nehlava je okořeněn občasnými vstupy různých person, které líčí svá zklamání z Andreje Babiše, své pocity z něj a z jeho konání.

Pár jedinců, jako například paní Krnáčová řeknou i něco pěkného, ale v kontextu to vyznívá spíše tragikomicky. Tito chválopěvci jsou vypíchnuti komiksovým komentem, aby snad divák neuvěřil, že Babiš má i pozitivní stránky. Vždyť oni Babišovi za něco vděčí ! Ať už je to teplé místečko v Agrofertu či politická funkce.

A znova pan Rada, poté Babiš v metru dávající houmelesákovi 5.000 ,- Kč, což je podbarveno cinknutím imaginární kasy. Všimněme si, že pokud nás chce pan režisér upozornit, že Andrej Babiš koná přinejmenším zvláštně, činí tak zvukovým efektem, či zakomponováním již zmiňované komiksové bubliny.

A aby toho nebylo málo, je nám naservírován Babiš pomlouvající, to mu při soukromém rozhovoru kdosi investigativně „vrazil mikrofon do zad“.

Korunu tomu všemu nasadil pan režisér tím, že po skončení dokumentu rozhozenému Babišovi sděluje, že má snad v rámci vyváženosti možnost dokument okomentovat. Následuje očekávaná rozepře, v rámci které p. Klusák konstatuje, co se vlastně ten Babiš diví, když sedí na třech židlích. A kdyby i po tom všem ten hlupák divák nepochopil, co je ten Babiš vlastně zač, v rámci závěrečných titulků nám režisér božským hlasem Bolka Polívky sděluje, že si nás, asi ten ďábel Babiš, „všecky kůpi“.

K napsání tohoto komentu jsem nebyl veden sympatiemi k panu Babišovi. Totožně bych reagoval, pokud by byl dokument natočen podobným tendenčním způsobem o kterékoliv politické osobnosti u nás. Nevím, co bylo mezi panem Babišem, panem Radou, paní Slonkovou a dalšími. Jako divákovi veřejnoprávního média, snažícího se o věcech kriticky přemýšlet, mi vadí, že se autor nesnažil vyřčené prověřit, minimálně dát možnost druhé straně k vyjádření. Dokument hodnotím jako vrchol manipulace a jsem opravdu zděšen skutečností, že byl vytvořen a vysílán veřejnoprávním médiem.

A na závěr mi dovolte jednu kritickou myšlenku s otázkou. Opravdu si myslíte, že pokud by byl Andrej Babiš takový démon moci, jak se jej snažil vylíčit p. Vít Klusák v dokumentu, tento by spatřil světlo světa?

0
Vytisknout
9348

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2016