Vyvolá v Rakousku vítězství ultrapravicového prezidentského kandidáta předčasné volby?

26. 4. 2016

čas čtení 1 minuta


Norbert Hofer, který získal v prvním kole rakouských prezidentských volebh 36 procent hlasů, pohrozil, že rozpustí parlament

Rakousku hrozí politický chaos. Vznikly obavy, že velké vítězství ultrapravicového kandidáta Norberta Hofera v prvním kole prezidentských voleb by mohlo vyvolat předčasné parlamentní volby.

Norbert Hofer z ultrapravicové Strany svobodných získal v neděli 36 procent hlasů. O prezidentský úřad bude bojovat s kandidátem za Stranu zelených Alexandrem Van der Bellenem, který se umístil na druhém místě.

I v Rakousku je prezidentský úřad především jen ceremoniálním postem, avšak Hofer pohrozil, že předčasně rozpustí parlament. Varoval kandidáty v televizní debatě, že "budete překvapeni, co všechno může prezident udělat".

Hofer je mladistvě vypadající pětačtyřicátník, který je částečně ochrnutý po sportovní nehodě. Bojuje za práva invalidů a je považován za přijatelnou tvář ostře protiuprchlické a euroskeptické strany, která však zastává v sociálních otázkách levicové postoje.

Strana svobodných má nyní v Rakousku podporu asi 30 procent obyvatelstva.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6139

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2016