Čtyřicet let trvající konflikt o Západní Saharu bez vyhlídek na řešení

27. 4. 2016

čas čtení 3 minuty


Členské státy Africké unie (AU) nic tak nerozděluje jako spor o Západní Saharu. Částečně uznaný stát Sahravská arabská demokratická republika (SADR) je členem AU, kde jej zastupuje exilová vláda.


Maroko, které Západní Saharu dlouhodobě okupuje, ji označuje jako "jižní provincie", a politické i vojenské elity jsou jednotné v obhajobě nároků na mezinárodní scéně. 31. března marocká delegace náhle opustila akci Týden afrického rozvoje v etiopské Addis Abebě. Delegace se postavila proti účasti západosaharské delegace a požadovala, aby předsednictví vyjasnilo účast exilových úřadů.

Frankofonní státy podpořily marocký požadavek, zatímco anglofonní ho odmítly.

Západní Sahara představuje nejdlouhodobější územní spor na africkém kontinentě a otázku týkající se kontinentálního a mezinárodního práva. Když generální tajemník OSN Pan Ki-mun při návštěvě uprchlického tábora v jižním Alžírsku označil marocký přístup za "okupaci", Rabat reagoval vykázáním podstatné části personálu světové organizace z okupovaného území. 83 pracovníků OSN muselo odjet a Maroko zrušilo roční příspěvky ve výši 3 miliony dolarů. Do marockých ulic vyšli rozhněvaní demonstranti urážející Pan Ki-muna a pálící jeho portréty. Mezitím monarchie obvinila OSN, že opustila politiku neutrality.

V roce 1975 se ze Západní Sahary stáhli španělští kolonizátoři. Následovala válka mezi Marokem a Frontou Polisario, která trvala až do roku 1991.

Mírová dohoda na základě Rezoluce Rady bezpečnosti OSN číslo 725 stanovila plán na vypsání referenda, které mělo původně proběhnout v roce 1992. Nicméně nedošlo k němu kvůli neshodám ohledně volebního práva a dalších detailů. Od té doby se jednání pod patronátem OSN nehnula z místa.

Maroko v roce 1984 opustilo tehdejší Organizaci africké jednoty na protest proti přijetí SADR jakožto členského státu. Alžírsko, kde exilová vláda Západní Sahary pobývá, vede v Africké unii frakci prosazující referendum. To podporuje řada států, včetně Jihoafrické republiky, Nigérie, Etiopie, Keni a Ghany.

Další státy však požadují návrat Maroka do AU a revizi postoje k Západní Sahaře. Většinou frankofonní státy západní a střední Afriky plus Egypt si přejí, aby se SADR spokojila s autonomií.

Západ považuje Maroko za strategického partnera ve "válce proti terorismu" a není ochoten na ně vyvíjet nátlak. USA podporují marocký plán na autonomii Západní Sahary, analytici tvrdí, že Španělsko, které historicky podporovalo nezávislost, změnilo postoj kvůli ekonomickým zájmům EU.

Žádná západní mocnost Západní Saharu neuznává. Ačkoliv švédský parlament odhlasoval uznání v roce 2011, vláda dosud "studuje" důsledky takového kroku. Maroko reagovalo zablokováním plánu společnosti IKEA na rozšíření prodejní sítě.

Maroko je obviňováno, že v okupované oblasti provádí ilegální těžbu a rybolov a upírá přístup nezávislým pozorovatelům. Nedávno Maroko rozzuřil nález soudu, že obchodní smlouva s Rabatem se nevztahuje na produkty ze Západní Sahary.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7086

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2016