Norsko připravuje změny v praktikách organizace Barnevernet

29. 4. 2016

čas čtení 1 minuta


Tváří v tvář globálním protestům proti Norské službě pro blaho dětí (Barnevernetu) Oslo oznámilo, že provede dvě změny, které ovlivní příští operace tohoto úřadu.


Ratifikace Haagské úmluvy z roku 1996 o odpovědnosti rodičů vyústí ve změny praktik vůči dětem, které mají vazby na více než jednu zemi. Podle listu Dagbladet ratifikace znamená, že děti odebrané rodičům v Norsku mohou být předány příbuzným v zahraničí, spíše než do náhradní péče v Norsku.

Ratifikace vstoupí v platnost 1. července. Podle prohlášení ministryně pro dětskou rovnoprávnost Solveig Horneové umístění v zahraničí musí být "v nejlepším individuálním zájmu dítěte". Ratifikace dokumentu také umožní vládám jiných zemí požadovat přístup k jednotlivým případům řešeným Barnevernetem.

Kromě toho vláda oznámila již v únoru, že zavádí nové předpisy pro místní úřady, pokud jde o vyřizování případů zahraničních dětí.

Navíc Borneová v pondělí oznámila, že pověřila dohledem nad velkým počtem případů zdravotní inspektorát, který má posoudit adekvátnost činnosti Barnevernetu.

Oznámení následuje po intenzívní kritice práce Barnevernetu jak z Norska, tak ze zahraničí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7327

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2016