Hlavní německá média nešíří xenofobii, avšak ultrapravicová AfD je třetí nejsilnější stranou. Co z toho plyne pro Českou republiku?

2. 5. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Poté co kancléřka Merkelová posunula vládní CDU vlevo a uvolnila na pravici prostor protievropským populistům, stala se strana AfD, nyní otevřeně antiislámská, třetím nejpodporovanějším politickým subjektem v zemi. Došlo k tomu i přesto, že hlavní německá média rozhodně nešíří xenofobní a antiislámskou propagandu, ba dokonce naopak: Nejméně do Silvestra 2015 spíše potlačovala zprávy o problémech s přistěhovalci. Co z toho můžeme vyvodit pro Českou republiku?


Pokud panuje představa, že česká veřejnost je xenofobnější než německá, zastánci tohoto názoru by měli vysvětlit, proč žádný srovnatelně extrémní politický subjekt v ČR nedosahuje ani zdaleka srovnatelné voličské podpory, jako německá AfD. A pokud se pěstuje narativ, že za českou xenofobii (která zjevně nemá v extrémní podobě takovou podporu, jako v Německu) údajně mohou média, měli by zastánci tohoto názoru zase vysvětlit, kde se tedy vzala xenofobie u západních sousedů, kde média dělají vše jiné, jen xenofobii nešíří.

Je v nejlepším zájmu českých občanů tyto otázky zkoumat bez předsudků a bez diktátu "přijatelných faktů" ze strany libovolného narativu. V opačném případě totiž hrozí, že si část české veřejnosti hájící západní hodnoty (nebo to co se domnívají, že tyto hodnoty jsou) a trvající na nich i tam, kde už je Západ sám hájí mnohem méně než oni sami, vybuduje věž ze slonoviny a bude v ní opakovat své krédo bez ohledu na cokoliv.

Není hanba zůstat se svým názorem v menšině, to se stává někdy téměř každému; a také to vždy neznamená nutně důvod menšinový názor opustit. Problém to však představuje v okamžiku, kdy kvůli zarputilé obraně názoru přestáváte vnímat realitu. To že sedmina Němců je ochotna hlasovat pro tvrdě islamofobní stranu a preference francouzské Národní fronty jsou dokonce ještě výrazně vyšší, zatímco v ČR jsou extrémně islamofobní subjekty stále ubohými marginály, vyžaduje odpovědi - nikoliv předstírání, že otázka neexistuje a Češi jsou naopak největší xenofobové. Češi nesporně xenofobní a islamofobní jsou, s ohledem na množství přítomných muslimů až neuvěřitelně, ale rozhodně neplatí, že by v tomto ohledu reprezentovali nějaký extrém. Naopak, extrémismus dnes bují na západ od Aše. Jistě to není proto, že by 13 % Němců nebo ještě větší díl Francouzů samo učinilo neblahou osobní zkušenost s muslimy. Ale také nejde o "bezdůvodnou iracionalitu", ani o "výsledek práce médií", které na Západě vesměs až urputně xenofobní názory vytěsňují.

Vyprávění o tom, že "Mimo Českou republiku se lidé muslimů nebojí", sotva někomu pomůže čelit aktuálním průzkumům volebních preferencí z Německa nebo Francie.

0
Vytisknout
6303

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2016