Protikandidáti favoritů primárek mají poslední šanci něco změnit, pravděpodobnost toho, že se prezidentkou USA stane žena, se zvyšuje...

Poslední pokusy odvrátit duel Clintonová - Trump

28. 4. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

USA směřují k naprosto jedinečnému souboji o Bílý dům. Na jedné straně bude pravděpodobně stát miliardář Donald Trump, který okolo sebe svými nekontrolovanými populistickými výkřiky vytváří kult osobnosti srovnatelný s totalitními vládci, na straně druhé manželka někdejšího amerického prezidenta Hillary Rodham Clintonová, dříve ministryně zahraničí ve vládě prezidenta Baracka Obamy a pravděpodobně také první žena s reálnou šancí stát se prezidentkou USA. Kroky jejich soupeřů v primárkách svědčí tom, že pokud jejich poslední - často zoufalé - pokusy nevyjdou, na tento spektakulární souboj dojde.

V posledních dnech se událo v prezidentské kampani na úrovni primárek Republikánů a Demokratů několik zásadních změn. Nejprve oznámily předvolební týmy republikánských kandidátů Kasicha a Cruze, že budou postupovat v kampani koordinovaně a rozdělí si státy podle reálné možnosti porazit Donalda Trumpa. Kasich a Cruz jsou poslední z původně velmi početné kandidátky Republikánů, kterou od počátku - ke zděšení stranických elit - decimuje Trumpův vyhrocený populismus. 

Trump nejen že bere reálnou šanci ostatních uspět v primárkách, ale navíc hrozí tím, že Republikáni ve volbě zcela vyhoří. Bratři Kochové, miliardáři, kteří jsou dlouhodobě největším donory Republikánů a zároveň okolo sebe koncentrují početnou skupinu bohatých Američanů - podporovatelů strany, se nechali slyšet, že ani, Trump, ani Cruz jejich podporu za současné situace nemohou očekávat. To vážně ohrožuje konkurenceschopnost a reputaci kandidáta Republikánů ve finální kampani před volbami.

Následně došlo na oznámení, že Ted Cruz, toho času senátor za Texas a ultrakonzervativní politik, kterého Kochové kritizují za nápad kobercového bombardování oblastí pod kontrolou Daeš (Islámmského státu), ohlásil jako kandidátku na viceprezidentku Carly Fiorinaovou, někdejší generální ředitelku IT společnosti Hewlett-Packard, která jako jedna z prvních opustila souboj o republikánskou nominaci na prezidenta. Jde evidentně o snahu získsat na svou stranu voliče a voličky, kteří nejsou ochotni volit Trumpa a přitom chtějí volit republikánského kandidáta. Zároveň jde o antipod očekávané kandidátce Demokratů Hillary Rodham Clintonové. 

I na straně Demokratů se dějí poslední pokusy zvrátit vývoj situace v primárkách. Bernie Sanders, který reprezentuje výrazně levicové křídlo v Demokratické straně, podle očekávání prohrává souboj s manželkou Billa Clintona, demokratického prezidenta, který zastával úřad mezi Gerogem Bushem seniorem a juniorem. Clintonová byla od počátku považována za favoritku demokratické kandidátky a Sandersovy úspěchy v některých státech USA jsou víceméně překvapením.

Poté, co Sanders ztratil v posledním kole primárek 4 z 5 států USA, se rozhodl soustředit se na vítězství v jednom z klíčových států, a to v Kalifornii. Zdá se, že jde o poslední pokus získat zpět reálnou šanci na to být na závěrečném sjezdu Demokratů zvolen jako kandidát strany, ačkoliv pravděpodobnost už je pouze hypotetická.

USA tak s velkou pravděpodobností směřují k naprosto unikátnímu střetu mezi Clintonovou, první ženou s reálnou šancí stát se prezidentkou nejmocnější země světa, a Trumpem, jehož kontroverzní vystupování velmi účinně rozvrací Republikánskou stranu zevnitř. Ačkoliv je možné, že se během kampaně přihodí nepředvídatelné události, které její výsledek ovlivní, podle dosavadních indicií lze sázet na to, že USA směřují k tomu mít historicky první prezidentku... 

0
Vytisknout
8968

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2016