Hladina moří stoupá nejrychleji za 3 000 let

9. 3. 2016

čas čtení 1 minuta


Hladina moří je jedním z nejnázornějších ukazatelů stavu klimatické změny. Nový výzkum ukazuje, že oteplení klimatu má opravdu znepokojivý dopad na vzestup mořské hladiny.


V minulém století hladina stoupala rychleji než v předchozích 27 stoletích, a to v důsledku lidmi vyvolaného globálního oteplování, ukazují dvě studie publikované v pondělí.

Studie "Temperature-driven global sea-level variability in Common Era" týmu pod vedením Roberta Koppa z Rutgers University vyšla v peer-reviewed časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. Výzkumníci zkompilovali databázi geologických indikátorů úrovně mořské hladiny na základě studia bažin, korálových atolů a archeologických nalezišť. Po zhruba 3 000 se hladina příliš nehýbala. Stoupat začala s průmyslovou revolucí. Mezi lety 1900 - 2000 se zvedla zhruba o 14 cm, což je významná změna, zejména pro pobřežní oblasti.

Spalování fosilních paliv způsobuje uvolňování skleníkových plynů. Teplý vzduch rozpouští ledovce a ledovou pokrývku v Grónsku a Antarktidě. Teplá voda se rozpíná a zabírá větší prostor. Když teploty rostou, zvedá se i hladina moří. Tento proces již zasahuje pobřežní města v USA a ohrožuje celou oblast Floridy.

Další studie ve stejném časopise vědci z Německa, Španělska a Columbia University zjistila, že se globální úroveň mořské hladiny do roku 2100 může zvednout o 30 - 120 cm, v závislosti na tom, kolik oxidu uhličitého vypustíme do atmosféry.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7105

Diskuse

Obsah vydání | 11. 3. 2016