Děsivý postoj Evropské unie vůči uprchlíkům je kritizován po celém světě

9. 3. 2016

čas čtení 3 minuty



Více než 12 000 uprchlíků strávilo noc na makedonsko-řecké hranici v prudkém dešti, uvádí Fotis Filippou. "Lidé spali v mrznoucím blátě, mají vodu v přikrývkách. Děti jsou nemocné. Je to strašlivé."

Tisíce uprchlíků se hromadí v Idomeni na uzavřené řecko-makedonské hranici.

OSN a lidskoprávní organizace ostře kritizovaly plán EU, podle něhož mají být uprchlíci z Řecka deportováni zpět do Turecka.

Filippo Grandi, vysoký komisař OSN pro uprchlíky, konstatoval, že je "hluboce znepokojen" jakoukoliv dohodou, jejíž součástí by byly "hromadné deportace" uprchlíků do Turecka.

"V Turecku už jsou téměř tři miliony uprchlíků a je důležité, aby mezinárodní společenství sdílelo tuto odpovědnost širším způsobem," řekl Grandi v úterý v Evropském parlamentu.

"Hromadné deportace" by byly "zcela neslučitelné" s povinnostmi EU, varopvala Judith Sunderland z organizace Human Rights Watch:

"Myslím, že jsme dospěli už k rekordně nepřijatelným postojům po půldruhém roce chaotických reakcí politiků z EU na příliv žadatelů o azyl a migrantů," řekla Sunderlandová. "Jsme nyní svědky pouze nahého zoufalství politiků z EU, kteří se stůj co stůj snaží zastavit proud uprchlíků a jsou ochotni úplně při tom hodit za hlavu lidská práva."

Lékaři bez hranic konstatovali, že plán deportovat uprchlíky zpět do Turecka "není řešení" a Amnesty International jej charakterizovala jako "zoufale krátkozraký a nelidský" přístup:

"EU a turečtí politici dosáhli dnes dalšího rekordu bezostyšnosti, v podstatě čachrováním odmítli lidská práva a důstojnost nejzranitelnějších lidí na světě," konstatovala Amnesty International.

"Nápad o handlování jedněch uprchlíků za druhé není pouze nebezpečně dehumanizující, ale ani nenabízí udržitelné dlouhodobé řešení pokračující humanitární krize," praví se v prohlášení.

Humanitární organizace také varovaly, že rozhodnutím uzavřít balkánskou uprchlickou trasu dojde k tomu, že v Řecku uvíznou tisíce uprchlíků a vznikne tak nepřijatelný tlak na už těžce zadlužený národ.

Více než 12 000 uprchlíků strávilo noc na makedonsko-řecké hranici v prudkém dešti, uvádí Fotis Filippou. "Lidé spali v mrznoucím blátě, mají vodu v přikrývkách. Děti jsou nemocné. Je to strašlivé."

Podle Lékařů bez hranic bylo v úterý odpoledne v Idomeni 15 000 lidí.

Human Rights Watch varuje, že Turecko nelze považovat za "bezpečnou zemi" pro azyl pro uprchlíky ze zemí, jako je Sýrie, Irák či Afghánistán, a ptá se, jak budou práva uprchlíků během "masových deportací" z Evropy ochraňována.

"Turecko je jedinou zemí na světě, která uplatňuje Ženevskou úmluvu pro uprchlíky z roku 1951 jen pro Evropany, takže jen Evropané mohou v Turecku získat azyl. Turecko neposkytuje ochranu pro uprchlíky a opakovaně je deportuje do válečné zóny v Sýrii."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7112

Diskuse

Obsah vydání | 11. 3. 2016