Francie v roce 2015: Třetí nejnebezpečnější země pro novináře

30. 12. 2015

čas čtení 2 minuty


Pouze v Iráku a Sýrii bylo letos zabito více novinářů, než ve Francii. Takový je závěrečný účet po lednovém vraždění v redakci Charlie Hebdo.


Po celém světě zemřelo v roce 2015 na 110 novinářů, oznámila organizace Reportéři bez hranic. I když mnozí byli zabiti ve válkách, většina zemřela ve zdánlivě klidných zemích, včetně Francie.

67 novinářů zahynulo při práci v terénu. V Iráku zemřelo 11 a v Sýrii 10 novinářů. Na další pozici je Francie s 8 oběťmi útoku na satirický časopis Charlie Hebdo. Další 4 oběti téhož útoku náleží mezi civilisty.

Novináři časopisu od té doby žijí pod přísnou policejní ochranou, někteří stále mění bydliště.

Podle zprávy Reportérů bez hranic kromě novinářů zabitých při práci dalších 43 osob zemřelo za nejasných okolností a o život přišlo také 27 "občanských žurnalistů" a 7 dalších mediálních pracovníků.

Vysoký počet obětí je "z velké části spojen se záměrným násilím vůči novinářům" a ukazuje na selhávání iniciativ, které by měly chránit personál médií. Autoři se obracejí na OSN s výzvou k akci.

Zpráva zejména upozorňuje na roli "nestátních uskupení", jimiž jsou často džihádisté jako IS.

V roce 2014 zemřely 2/3 novinářů ve válečných zónách. Ale letos tomu bylo přesně naopak, "dvě třetiny byly zabity v zemích "v míru"."

"Nestátní uskupení se dopouštějí cílených krutostí, zatímco příliš mnoho vlád neplní své závazky vyplývající z mezinárodního práva," prohlásil generální tajemník organizace Reportéři bez hranic Christophe Deloire.

"110 letos zabitých novinářů vyžaduje reakci odpovídající mimořádné situaci. Bez průtahů musí být jmenován zvláštní zástupce generálního tajemníka Organizace spojených národů pro bezpečnost novinářů. "

Od roku 2005 zemřelo při výkonu práce 787 novinářů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5680

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2015