Le Penová ohlásila "smrt dvojstranického politického systému"

14. 12. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Přestože se ve druhém kole regionálních voleb ultrapravicové francouzské Národní frontě nepodařilo dovršit úspěch z kola prvního, předsedkyně strany Marine Le Penová v povolebním projevu ZDE působila rozhodně a odhodlaně, v žádném případě nikoliv sklíčeně. Ocenila přes šest milionů hlasů, které její strana získala, a ohlásila "smrt" dvojstranického politického uspořádání ve Francii.


Předsedovi republikánské UMP Nicolasu Sarkozymu zřejmě začínají složité časy, třebaže jeho strana uspěla (v okamžiku psaní textu ještě nevím, jak dopadly těsné volební výsledky v Paříži a Normandii). Právě totiž začíná kampaň k prezidentským volbám v roce 2017 - a ani v posledním týdnu se špičkové postavy UMP téměř neukazovaly v přítomnosti exprezidenta. Podle letošních průzkumů nemusí Sarko patřit právě k nejlepším stranických kandidátům, naopak relativně nejlépe z hypotetického střetu s Le Penovou v druhém kole vycházel bývalý Chiracův premiér a eurofederalista Alain Juppé.

Sarkozyho rozhodnutí nepodpořit v druhém kole regionálních voleb alianci se socialisty proti Národní frontě nebylo dosud stranou komentováno, to se však může rychle změnit, také s ohledem na výsledky v Paříži a Normandii. Mimo jiné ale i proto, že prezidentský kandidát demokratické pravice může nakonec ve druhém kole potřebovat právě jednoznačnou podporu socialistů, aby slušně uspěl a získal silný mandát.

Předseda radikální Levé fronty Jean-Luc Mélenchon prohlásil, že vítězství Le Penové v prezidentských volbách není vyloučeno, pokud tak francouzský lid rozhodne.

Doba facebooková a twitterová vyvolává v politice iluzi o možnosti jednorázového zdrcujícího úspěchu. Jenže řekněme v 90 % případů to v zavedených systémech takto neprobíhá. Naopak, německý sociolog a historik Max Weber kdysi přirovnal politiku k pomalému a trpělivému vrtání tvrdých desek.

Marine Le Penová do desek politického systému páté francouzské republiky zatím navrtala tolik děr, že jimi vypadlo přes šest milionů voličů.

0
Vytisknout
7617

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2015