Amnesty International:

Evropská unie se zřejmě podílí na porušování zákona. Financuje věznění a deportaci žadatelů o azyl

16. 12. 2015

čas čtení 5 minut
Zpráva Amnesty International Europe´s Gatekeeper (Dveřník Evropy) zdokumentovala, že v době, kdy Turecko jednalo s EU o uprchlické krizi, zatklo desítky - možná i stovky - uprchlíků a dopravilo je autobusy na vzdálenost větší než 1000 km do izolovaných detenčních středisek, kde jsou drženi bez jakéhokoliv kontaktu s vnějším světem. Někteří z nich jsou drženi v poutech, biti a nuceně deportováni do zemí, odkud uprchli.

"Zdokumentovali jsme svévolné věznění snad nejzranitelnějších lidí na tureckém území. Nutit uprchlíky, aby se vraceli do zemí, jako je Sýrie a Irák, jen nejen hanebné, ale je to také přímým porušením mezinárodního práva," konstatoval John Dalhuisen, ředitel AI pro Evropu a střední Asii.

"Tím, že si Evropská unie najala Turecko jako dveřníka pro uprchlickou krizi, se octla v nebezpečí, že ignoruje a povzbuzuje vážné porušování lidských práv. Spolupráce EU a Turecka na řešení migrační krize by mělo přestat, dokud tato porušování lidských práv nebudou vyšetřena a dokud neskončí."

Tato změna politického postoje Turecka vůči uprchlíkům je nový vývoj a je v ostrém kontrastu se všeobecně příznivým, lidským přístupem Turecka vůči uprchlíkům a žadatelům o azyl. Až do letošního září Turecko nezákonně uprchlíky nevěznilo a nedeportovalo. Turecko je hostem největšího množství uprchlíků na světě, asi 2,2 milionu registrovaných uprchlíků ze Sýrii a asi 230 000 uprchlíků z jiných zemí.

V listopadu nabídla Evropská unie Turecku 3 miliardy euro na zlepšení humanitární situace uprchlíků v Turecku, zatímco Turecko přislíblo, že posílí opatření na omezení proudu migrantů a uprchlíků směrem k EU.

EU dovolila využítí svých fondů na zařízení a infrastrukturu detenčních středisek, odkud jsou uprchlíci a žadatelé o azyl nezákonně nuceni vrátit se do zemí, jako je Sýrie a Irák. Uprchlíci ve vazebním středisku Erzurum ukázali Amnesty International štítky na postelích a skříních, inzerující, že bylo středisko financováno z programu EU.

Činitelé EU v Ankaře potvrdili organizaci Amnesty International, že šest přijímacích středisek, financovaných EU, zmíněných v návrhu Akčního programu EU z 6. října, budou ve skutečnosti vězeňská střediska.

"Je šokující, že peníze z EU jsou zneužívány k financování protizákonného věznění a protizákonné deportace uprchlíků. EU musí zajistit, že její fondy a spolupráce s Turecke podporují práva uprchlíků a migrantů a ne, aby je porušovala."

Všichni věznění uprchlíci a žadatelé o azyl sdělili Amnesty International, že byli zatčení v tureckých provinciích na západní hranici Turecka a odvezeni do vzdálených oblastí na jihu a na východě země. Většina z nich uvedla, že se pokusili neoficiálně přejít hranice do EU.

Uprchlíci a žadatelé o azyl byli uvězněni bez vysvětlení i bez udání právních důvodů až na dobu dvou měsíců v táboře Düziçi v provincii Osmaniye province nebo v deportačním středisku Erzurum Removal v provincii Erzurum. Byl jim odepřen jakýkoliv kontakt s vnějším světem, nemohli komunikovat ani s právníky ani se svými rodinami a jediným způsobem komunikace bylo použití tajně schovaných mobilních telefonů.

Amnesty International zdokumentovala tři případy fyzického týrání ve vazebních střediscích a četná další svědectví o špatném zacházení.

Čtyřicetiletý Syřan byl držen sedm dní na samotce s rukama a nohama v železech. "Když vám dají ruce a nohy do želez, máte pocit, že jste otrok, ne lidská bytost," sdělil organizaci Amnesty International.

Pro mnoho uprchlíků po děsivé zkušenosti z věznění v Turecku následovala jejich deportace do Sýrie a do Iráku poté, co byli donuceni podepsat dokumenty v turečtině, nimž nerozuměli. Ve vazebním středisku v Erzurum bylo donuceno tříleté dítě poskytnout své otisky prstů jako důjaz, že souhlasí s návratem do Sýrie.

"Tyto případy jsou obklopeny naprostým nedostatkem transparentnosti a není známo, kolik lidí Turecko svévolně a nezákonně vězní a kolik jich svévolně a nezákonně deportovalo. Tato nová praxe musí být bezodkladně vyšetřena a všem uprchlíkům a žadatelům o azyl se musí v Turecku dostat ochrany," řekl Joh Dalhuisen.

Amnesty International požaduje, aby Turecko ukončilo nezákonné deportace a věznění. EU a Turecko musejí vytvořit efektivní nezávislé monitorovací mechanismy ke zkoumání toho, zda Akční program EU-Turecko dodržuje lidská práva a zda jsou fondu EU zneužívány pro věznění uprchlíků. Dokud tato opatření nebudou zavedena, Akční plán musí být suspendován.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5061

Diskuse

Obsah vydání | 18. 12. 2015