12 000 uprchlíků v zemi nikoho

9. 12. 2015

čas čtení 1 minuta


Uprchlická agentura OSN vyzývá Jordánsko, aby vpustilo 12 000 syrských uprchlíků uvízlých na hranici. Tito lidé prchají před bombardováním a individuálním násilím.


UNHCR tvrdí, že počet uprchlíků v severovýchodním syrském pohraničí se v posledních týdnech zvýšil z 4 000 na 12 000.

Na tiskové konferenci v Ženevě mluvčí UNHCR Melissa Flemingová prohlásila, že náhlý přírůstek je vyvolán ruským bombardováním oblastí kontrolovaných "islámským státem" ve východní části governorátu Homs, jako je Palmýra, a města i provincie Rakka.

"Zahrnuje staré lidi, zahrnuje lidi, kteří jsou nemocní a zranění, zahrnuje děti, ženy a další, kteří jsou zranitelní a potřebují pomoc," řekla mluvčí.

Syřané také utíkají před tresty zaváděnými islamistickými militanty, před nuceným manželstvím, stínáním a bičováním.

Výzkum organizace Human Rights Watch tvrdí, že Jordánsko ohrožuje řadu životů blokováním vstupu uprchlíků, kteří se shromáždili poblíž zemního valu na hranici. Organizace vyzvala Ammán, aby vpustil do země alespoň nejnaléhavější případy.

Počet uprchlíků přicházejících do Jordánska v posledních 18 měsících klesl, když desetitisíce se jich vrátily do Sýrie, nebo emigrovali do jiných zemí. Nyní je v Jordánsku 632 228 Syřanů. UNHCR chápe starost o bezpečnost, avšak upozorňuje, že to neopravňuje k hazardování se životy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7318

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2015