PŘÍPAD TRUMP

Kdyby Miloš Zeman šířil své islamofobní nesmysly v USA jako prezidentský kandidát, vyvolal by tím globální odsouzení

9. 12. 2015

čas čtení 3 minuty
 

Trumpův návrh zakázat muslimům cestovat do USA vyvolal v Republikánské straně chaos

Vedení Republikánské strany a soupeřící kandidáti odsoudili Trumpa jako "neamerického" a "fašistu". Někteří si myslí, že se blíží konec jeho kampaně.

V úterý se  vedení americké Republikánské strany od prezidentského kandidáta Donalda Trumpa distancovalo. Čelilo požadavkům, aby byl Trump zbaven kandidatury na amerického prezidenta poté, co svět reagoval se zuřivostí na jeho plán zakázat muslimům cestovat do USA.

Trumpovy výroky v tomto smyslu vyvolaly v prezidentské kandidatuře v Republikánské straně chaos. Čelní představitelé strany od předsedy Republikánského celonárodního výboru až po bývalého amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho odsoudili návrh zakázat muslimům cesty do USA jako "neamerický".

Trump však strávil úterý vystupováním v amerických televizních studiích, kdy tvrdošíjně hájil dál tento svůj návrh bez ohledu na globální bouři hněvu, kterou vyvolal. Ve svém projevu na americké vojenské lodi Yorktown přiznal, že jeho návrh "je pravděpodobně politicky nekorektní", ale dodal před jásajícím davem: "Mně. Je. To. Ale. Jedno."

Avšak zdá se že poprvé v předvolebním kampani hrozí Trumpovi riziko, že bude přehlušen kritickými hlasy. Zděšení muslimové v USA poukázali na ozvěny nacismu v Trumpově výrocích a spolu s Republikány ho odsoudili jako neamerického.

"Pošlapává naši ústavu a své výroky balí jako pokoutní medicínu pro naše bezpečnostní obavy," řekl KAssem Allie, výkonný ředitel Islámského centra v Americe v Dearbornu v Michiganu. "Snaží se zneužívat vyvolávání strachu, což připomíná nacistické Německo a Stalina."

Republikánští činitelé už přestali mlčet. Celá řada jejich vysokých představitelů od Cheneyho až po Jeba Bushe Trumpa drsně odsoudila.

"No, já si myslím, že celá tahle představa, že nějak musíme říct Už ne muslimy a zakázat celé náboženství, to je v rozporu se vším, co zosobňujeme a v co věříme," řekl Cheney v rozhlase. "Chci tím říct, že náboženská svoboda byla a je velmi důležitou součástí naší historie."

Parlamentní mluvčí Paul Ryan zdůraznil, že Trumpovy výroky jsou porušením americké ústavy a "neodpovídají tomu, čím jsme jako politická strana".

"Tohle není konzervatismus," dodal Ryan: "Někteří naši nejvýznamnější a nejlepší spojenci v tomto boji proti radikálnímu islamistickému teroru jsou muslimové."

Vyskytly se signály, že Trump zaznamenal povstání v Republikánské straně. V úterý zveřejnil na Twitteru nepřímou hrozbu, že bude kandidovat jako nezávislý. "Z nového průzkumu vyplývá, že 68 procent mých stoupenců by pro mě hlasovalo, i kdybych odešel z Republikánské strany a kandidoval jako nezávislý," napsal Trump.

To by mělo potenciálně katastrofální dopad na šance Republikánů dostat se do Bílého domu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5388

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2015