Regionální volby ve Francii 2015

Nicolas Sarkozy posiluje svůj mediální a politický tlak

11. 12. 2015 / Josef Brož

čas čtení 4 minuty


Před druhým kolem regionálních voleb tuto neděli 13. prosince posiluje Nicolas Sarkozy, předseda Republikánů (LR): jen tři dny před volbou poskytl exkluzivní rozhovor konzervativnímu listu Le Figaro. Staví se v něm jako jediná hodnověrná alternativa vůči socialistům - i vůči Národní frontě. Rozložení sil zatím mluví silně v jeho prospěch.


Jsme jediná důvěryhodná alternativa, říká v titulku rozhovoru, kterým ve Figaru, zveřejněném večer 10. prosince, vysvětluje svoji strategii, jež vzbudila v posledních dnech velkou polemiku. Sarkozy, který se postavil proti jednoznačnému odmítnutí Národní fronty (FN) působil dokonce ve Štrasburku na mítinku před pár dny dojmem, že se snaží hlasy pro FN podpořit.

 

Podle Sarkozyho mohou vyhrát Republikáni společně s centristy, s nimiž tvoří alianci ve většině ze sedmnácti regionů, celé regionální volby. „Ano, jsem o tom hluboce přesvědčen,“ říká v rozhovoru, který je k dispozici na webových stránkách listu Le Figaro.

Socialisté jsou „bezkrevní“, frontisté „nezodpovědní“

K tomu je podle něj zapotřebá vytvořit „důvěryhodnou alternativu, nikoliv alternativu bezvýchodnosti, jak činí Národní fronta“, upřesňuje.

Sarkozy upozorňuje na to, že socialisté jsou doslova „bezkrevní“. „V sedmi regionech, v nichž se dostali na třetí pozici, jsou neschopni definovat jasnou pozici. Vydali příkat stáhnout se ze dvou regionů [míněny: Nord-Pas-de Calais-Picardie a Provence-Alpes-Côte d´Azur], drží se ve čtyřech dalších a v regionu Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine se jejich kandidát Jean-Pierre Masseret drží i navzdory pařížské direktivě.“

První průzkumy o možných výsledcích potvrzují, že v obou regionech má šanci vyhrát kandidátka Republikánů (LR). Psali jsme o tom již zde: Výzkum TNS Sofres: Karta se obrací, Národní fronta nemusí získat vůbec nic. I ty nejnovější agentury BVA tento trend potvrzují. A to jak na severu (53:47), tak na jihu (51:49%).

I když Sarkozy přiznává, že čekal lepší výsledek v prvním kole, vysvětluje, že jeho taktika není tak brutální, a je tudíž zodpovědnější, než ta od Marine Le Penové. Přesto jej mnozí kritizovali za výrok, že volit frontisty „není nemorální“.

Tato jasná pozice proti Le Penové ze stránek konzervativního listu Le Figaro míří samozřejmě právě na jeho oponenty uvnitř strany (Alain Juppé, Jean-Pierre Raffarin nebo Nathalie Kosciusková-Morizetová), ale i do řad jeho spojenců, kteří se již několikrát nechali slyšet, že regionální alinace s frontisty je ve druhém kole nepřípustná.

Mluví o tom opakovaně jak šéf Svaz demokratů a nezávislých (UDI)  Jean-Christophe Lagarde (v jeho terminologii jde o nepřekročitelnou „červenou linni“), stejně jako Francois Bayrou z Demokratického hnutí (MoDem).

Odmítám brutalitu Le Penové!

„Odmítáme brutalitu paní Le Penové, když mluví o syrských uprchlících, stejně jako její nezodpovědná vyjádření na téma imigrace. Zkrátka, odmítáme slibovat to či ono a proti všem, jak to dělá paní Le Penová,“ míní. V programu aliance repubikánů a centristů opravdu nenejdeme „návrat důchodů na 60 let“, ani „významné zvýšení nejnižšího garantovaného platu (tzv. SMIC)“, ani „zvyšování veřejných výdajů a tedy daní“, ani „vystoupení z euro“.

Po téměř čtyřech letech vlády socialistů slibuje Sarkozy „seriózní přístup“, neboť ani levice, ale ani krajní pravice toho není schopna. Podle něj je výsledek Národní fronty, výsledkem čtyřleté vlády socialisitů. „Říkám našim voličům a všem, kteří volili Národní frontu (FN): „Volit Republikány umožní sankcionovat vládu u moci, aniž by tím umožnili jít na nezodpovědnou cestu Národní fronty,“ říká jasně.

Je to zatím nejsilnější vystoupení Sarkozyho před nedělním druhým kolem. Hned několik výzkumů veřejného mínění potvrzuje, že Sarkozyho strategie se vyplácí.

Podle BVA mohou republikáni v alianci s centristy (LR-UDI-MoDem) získat až sedm regionů, socialisté mohou udržet tři, a frontisté projdou bez zisku jediného (nebo s jedním). Dá se navíc očekávat, že až ve čtyřech dojde ještě na třetí kolo pro nejistotu výsledů. nejistota panuje nad Korzikou, kde se dá čekat i kolo čtvrté.

 

0
Vytisknout
7637

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2015